Fotografi genom kikare. Ute vid båten ligger intaget till huvudledningen för vattenverket, där arbetar just nu två dykare för att lösa problemet. Foto: Michael Nordin

Mariestadsborna uppmanas spara på vatten – is blockerar ledning

Publicerad

Produktionen av dricksvatten är begränsad i Mariestad just på grund av isbildning vid vattenledning. Alla uppmanas att spara på vatten och dykare arbetar för att lösa problemet.

Under fredagsmorgonen upptäckte Mariestad kommun att det var driftproblem vid vattenverket.  Det skulle visa sig att på grund av isbildning vid vattenintaget till vattenverket så kom vattnet inte in som det skulle. Produktionen av dricksvatten har därför varit begränsad i helgen.

– Just nu har vi en isbrytare som brutit isen ut mot intagsledningen. Det är också en båt där med två dykare som arbetar under vattnet, säger Michael Nordin, teknisk chef i Mariestads kommun.

Kan vara kravis

Problemet är ännu inte löst och is blockerar fortfarande huvudledningen.

Vad beror det här på?

– Det finns lite olika teorier. En är att det handlar om något som kallas kravis. Det bildas när vattnet är under noll grader, men i rörelse så att det inte fryser. Då har det säkert bildats is i själva intagsgallret.

”Undvik tvätt- och diskmaskin”

I fredags var både huvudintagsledning och reservintagsledning igentäppta. Då fick kommunen placera ut provisoriska intagsledningar för att få in något vatten alls. Nu kan vattenverket köra vatten genom reservledningen igen. Problemet med huvudledningen kvarstår.

– Vi uppmanar kommunivånarna att vara sparsamma med vattenanvändandet. Inte göra av med mer vatten än man verkligen behöver. Kan man undvika att använda tvätt- och diskmaskin och inte duscha så är det bra, säger Michael Nordin.

Kommunen väntar på information från dykarna, först efter det kan en uppskattning göras om när problemet kan vara löst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer