I Göteborgs skärgård hittades en linje med minor i närheten av Vinga i mitten av maj. Foto: SVT

Marinen har hittat minor på västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Ett av marinens fartyg har hittat en linje med 26 minor utanför fyren Vinga i Göteborgs skärgård. Minorna fälldes under andra världskriget av en brittisk ubåt.

Röjdykarfartyget HMS Spårö upptäckte minlinjen i mitten av maj. Minorna var kända sedan tidigare, men inte den exakta positionen.

”Vi hade en sjöövervakande enhet i området så det passade bra att undersöka just den här platsen för att säkerställa att minorna inte ligger i något av ankringsområdena. Vi kan konstatera att minorna lyckligtvis inte gör det och det finns ingen direkt fara för allmänheten så länge de ligger orörda”, säger Carl Lundvall, chef för 42:a minröjningsdivisionen vid fjärde sjöstridsflottiljen, på Försvarsmaktens hemsida.

Risker kan inte uteslutas i samband med trålning, dykning och undervattensarbeten. Marinen arbetar därför på en plan för hur minorna ska hanteras.

Minorna är av typen MK16 och fälldes 1940. Totalt fälldes 175 000 minor i Östersjön och Västerhavet under de båda världskrigen. Cirka 50 000 ligger kvar, enligt Försvarsmakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer