Vid Volvofabriken i Torslanda står det idag klart att det blir en batterifabrik. Det efter att mark- och miljödomstolen beslutat att ge grönt ljus till projektet. Foto: TT / Volvo Cars

Mark- och miljödomstolen ger klartecken till batterifabrik i Torslanda

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Cars och Northvolts stora batterisatsning i Torslanda har fått grönt ljus i domstol. Det samägda bolaget Novo Energy räknar med att bygget kan inledas enligt plan senare i år.

Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt har godkänt Novo Energys ansökan för en batterifabrik i anslutning till Volvo Cars område i Torslanda i Göteborg.

”Det är en milstolpe för oss. Nu kan arbetet börja på riktigt och vi kan börja förbereda marken för Sveriges andra, och Göteborgs första, gigafabrik för framtidens gröna batterier”, säger Adrian Clarke, vd för Novo Energy, i ett pressmeddelande.

Batterifabriken, som ska tillverka litiumjonbatterier till Volvo Cars elbilar, ska på sikt ha cirka 3 000 anställda.

–Vi är snart uppe i 200 anställda, det ska ju bli 3 000 så småningom. Det är en jättestor investering för både Northvolt och Volvo Cars, och för hela regionen, säger Christian Jebsen, kommunikationsansvarig på Novo Energy.

Jobb i Skellefteå

Northvolt har sedan tidigare bland annat en stor batterifabrik i Skellefteå. Vissa av de blivande anställda i Göteborg kan redan nu börja jobba där.

– Vi har erbjudit, för att få en liten tjuvstart, folk som vill jobba att de kan jobba i Skellefteå de första 18 till 24 månaderna för att sedan komma tillbaka till garanterade jobb i Göteborg, säger Christian Jebsen.

Fabriken som planeras i Torslanda har en potentiell kapacitet på upp till 50 gigawattimmar per år. Det motsvarar produktion av en halv miljon batterier till bilar årligen.

Enligt plan

Bygget ska enligt plan inledas i år och produktionen ska vara i gång 2026.

– Vi ligger ganska bra till enligt tidsplanen som vi hade. Vi hade hoppats få beskedet innan de flesta går på semester och det fick vi ju också, säger Christian Jebsen.

– Sedan kommer vi att behöva vänta med avverkningen av skog på grund av fågellivet framför allt, så det kommer först att kunna sätta i gång i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.