”Markbarnens” fosterfamilj får skadestånd

Publicerad

Utan förvarning tog socialtjänsten ifrån dem fosterbarnen som de skött om sen de var spädbarn. Nu ska Marks kommun betala skadestånd till fosterfamiljen.

Fosterfamiljen stämde i fjol Marks kommun och begärde skadestånd på 200 000 kronor. Under måndagen togs tvistemålet upp i Borås tingsrätt och efter en kort förhandling nådde parterna förlikning.

– Marks kommun anser inte att de har gjort fel eller att de har kränkt fosterfamiljen. Men processen har tagit mycket tid och kraft och måste få ett slut, säger advokat Siv Ann Andermyr till Svt Nyheter Väst.

Historien om fosterbarnen i Marks kommun fick under 2010 stor uppmärksamhet i media.

Barnen omplacerades

Barnen var ett år respektive fyra månader, då de placerades hos fosterfamiljen. Fyra år senare beslutade socialtjänsten i Marks kommun, utan förvarning, att barnen skulle omplaceras.

Läs också: Fyra åtalas efter flytt av fosterbarn i Marks kommun

En händelse som ledde fram till en rättegång i juli 2014, då två tjänstemän och en politiker i Marks kommun dömdes för tjänstefel. Rätten ansåg att de brustit i sin utredningsplikt och att beslutet om omplacering inneburit risk för barnens hälsa och utveckling.

Ingen umgängesrätt

Efter den fällande domen lämnade fosterfamiljen i en stämningsansökan mot Marks kommun. Paret menar att den felaktiga omplaceringen allvarligt har kränkt deras privatliv och familjeliv. Marks kommun svarade med att bestrida fosterfamiljens anspråk om skadestånd:

– Man anser inte att en fosterhemsfamilj ska anknyta till barnen på samma sätt som under normala familjeförhållanden, säger kommunens ombud, Siv Ann Andermyr.

Marks kommun gick ändå med på en förlikning. Men skadeståndet blev 50 000 kronor i stället för de 200 000 kronor som paret yrkat på.

Fosterfamiljen har i dag inte rätt till något umgänge med barnen, som bodde hos dem mellan år 2005-2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.