Några av marmorskivorna var lite tjockare än de andra vilket väckte misstankar. De visade sig innehålla stora mängder cannabis. Foto: Tullverket

Marmorskivor innehöll cannabis – värt 120 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Några av marmorskivorna var lite tjockare än de andra vilket väckte misstankar. När Tullverkets personal i Göteborg knackade sönder bänkskivorna innehöll de mängder av cannabisharts. Beslaget visade sig vara det största som gjorts i Sverige.

– Det är alltid bra att kunna hindra narkotikan att komma in i landet, säger insatsledaren Bertil Weingarten på Tullverkets region Väst.

I november 2020 gjorde Tullverkets inspektörer en annorlunda upptäckt i Göteborgs hamn. Bland 30 pallar med marmoskivor i tre containrar från Marocko gömdes 1 200 kg cannabisharts.

– Det här är det största beslaget av cannabis som vi hittills har gjort, säger insatsledaren Bertil Weingarten på Tullverkets region väst.

Narkotikan beräknas vara värd cirka 120 miljoner kronor. Under onsdagen åtalas fem personer i Göteborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling.

Lönnfack

Narkotikan var gömd i specialgjorda marmorplattor bland riktiga marmorplattor. Men eftersom vissa av dem var lite tjockare än de övriga väcktes misstankar. När marmorskivorna bröts isär fanns ett lager med cannabisharts inuti.

– Det var överraskande, de använder alla olika möjliga typer av smugglingsmetoder, säger Bertil Weingarten.

Containrarna skulle till ett VVS-företag i Kungälv. Tullverket inledde en spaning på godset och plötsligt ändrades leveransadressen till en flyttfirma i Kinna. Vid ett tillslag tre dagar senare greps ägarna till de båda företagen. De tre ägarna åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och två andra inblandade för narkotikabrott.

Krypterade mobiler

I samband med tillslagen hittade tullkriminalen en mobiltelefon med installation av Sky ECC, en krypterad chattfunktion. Dock hade appen fabriksåterställt användarens mobil. Vid tillslaget mot flyttfirman i Kinna hittades också en mobiltelefon som misstänkts ha innehållit krypteringsfunktion eftersom den också var fabriksåterställd och allt innehåll hade raderats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.