Marstrand är ett av västkustens populäraste områden. Foto: Hillevi Nagel

Marstrand blir naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 1 000 hektar av marken på Marstrand och öarna runt omkring kommer bli naturreservat, enligt ett beslut från Länsstyrelsen idag.

Idag kom beslutet om att nästan 1 000 hektar mark på Marstrandsön, Koön och omgivande småövar och hav blir skyddat som naturreservat.

– Det är ett viktigt område för oss att skydda, eftersom området har så höga naturvärden och är ett så populärt och välbesökt tätortsnära friluftsområde, säger handläggaren på Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood.

Marstrand är ett av västkustens populäraste områden, och drar turister både från runtom i Sverige och andra länder. Att marken nu blir ett naturreservat innebär bland annat att den inte får bebyggas. Men Jennifer Hood tror inte att detta kommer leda till någon upprördhet för de boende i området.

– Vi har samarbetat med Kungälvs kommun, som är markägare, så de kommer inte att överklaga beslutet, säger hon.

Arbetet med att bilda naturreservatet har pågått i många år och området kommer att förvaltas av Västkuststiftelsen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer