Fyren på Måseskär fyller 150 år. Foto: SVT

Måseskär fyller 150 år

Uppdaterad
Publicerad

Den är något av en rikskändis på sjörapporten och har under åren räddat många liv. I år fyller fyren på Måseskär utanför Käringön 150 år och under Västerhavsveckan finns det möjlighet att lära sig mer om den.

Man kan kalla honom för den siste fyrvaktaren. Ett jobb han hade i åtta år mellan 88 och 96,  och som verkligen blev ensamt och med en hel del lappsjuka under mörka vinterstormar, men ett jobb som han minns med glädje under vår och sommar, då naturen kom nära inpå själen.

– Sommartid och våren är fantastisk här ute! Lika hemskt kunde det vara på vintern, när man inte kunde gå ut genom dörren en gång. Jag känner en väldigt värme för fyren, när jag tänker på den. Jag har ju tillbringat så mycket tid här. Det är ingenting som jag vill vara utan, jag har lärt mig mycket om mig själv, säger Bengt Österberg, före detta fyrvaktare Måseskär.

Byggnadsminnesmärke?

Det finns ett förslag från Riksantikvarieämbetet till Sjöfartsverket att förklara fyren, som byggnadsminnesmärke, för en tryggad framtid. För det har varit diskussion om rivning 1978, men då blev det kraftiga protester.

– Det blev en stor demonstration här ute, alla båtar som flöt var ute här på havet och handelsflottan kom in mot Måseskär och signalerade. Tv var här... säger Bengt Österberg, före detta fyrvaktare Måseskär.

Tror du att fyren kommer att vara kvar i 150 år till?

–Man vet aldrig, det är inte omöjligt med tanke på i vilket gott skick den är nu, så det får vi hoppas, säger Bengt Österberg, före detta fyrvaktare Måseskär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.