Maskerade ungdomar attackerade polisen i Hammarkullen

Uppdaterad
Publicerad

Tio till femton maskerade ungdomar kastade sten på polisen i Hammarkullen i Göteborg strax innan midnatt natten till söndag. Polisen upplever en uppgivenhet.

Larmet kom sent på på lördagskvällen. En grupp med tio till femton ungdomar attackerade polisen i en polisbil i Hammarkullen i Göteborg.

– Det var ingen polisinsats som pågick när ungdomarna attackerade polisfordonet med sten. Det var en aktiv handling från deras sida, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Ungdomarna var maskerade och skall ha hämtat stenarna från ett närbeläget bygge. Det finns även uppgifter på att det har förekommit sk Molotovcocktails, dvs brandbomber.

– Det sägs så men det har jag inga belägg för, säger Stefan Gustafsson.

Katt-och-råtta-lek

Polisen begärde förstärkning till området med bland annat helikopter. Även räddningstjänst kom till platsen. Men oroligheterna fortsatte.

– Sedan blir det en katt-och-råtta-lek i en halvtimme där det antänds en soptunna och en bil och det ökar till runt 30 personer som är maskerade som springer omkring. Men efter att ha varit i överläge så hamnar de i underläge när vi har skickat förstärkningar så då splittras ungdomarna. Vi hade ju även helikopter med värmekamera så vi såg var de var, säger Stefan Gustafsson.

En polis blev träffad av en sten i bröstet men blev inte skadad då skyddsvästen tog smällen.

Ren och skär kriminell verksamhet

Att polisen attackeras av ungdomsgäng i Göteborg är inte ovanligt. Ofta sker det i samband med att polisen gör tillslag mot kriminella och söker efter vapen och narkotika. I september 2016 skedde det i Bergsjön.

– Det talas ofta om social oro i dessa områden, men det här är absolut ingen social oro. Det här är ren och skär kriminell verksamhet. Vi har märkt att de här ungdomarna används som vapen av de kriminella i dessa områden då vi stör deras affärsplaner och inriktning, säger Stefan Gustafsson.

En anmälan om grovt våld mot tjänsteman, våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman, skadegörelse och skadegörelse genom brand är upprättad.

– Det pågår en omfattande förundersökning, men det kommer att vara svårt att identifiera ungdomarna i och med att de var maskerade, men de är kopplade till platsen,

I nuläget är ingen gripen.

– Vi upplever en uppgivenhet att vi inte kan få arbeta med de som vill ha polis i området, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.