Yngve Carlander, 90, är Båtmässans meste utställare. Foto: TT/Privat

Mässans mästare – Yngve 90 år

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 företag och branschrepresentanter finns på plats på Båtmässan. En av dem är 90-årige Yngve Carlander som i år gör sin 65:e båtmässa.

– Ja, jag är värst.., säger Yngve Carlander från Munkedal, som byggt båtar i snart 70 år.

1947 startade Yngve Carlander sitt båtvarv i vid Gullmarsfjorden och sedan dess har han tillverkat och sålt både större båtar och små träekor.

– Jag har alltid haft ett intresse för båtar och så var det så att vi hade mark vid Gullmarsfjorden som var lämplig för ett båtvarv och på den vägen är det, säger Yngve Carlander.

Carlanders var med på båtmässor redan innan nuvarande Båtmässan på Svenska mässan och med årets omgång blir det den 65:e gången som han är med.

– Det har hänt så mycket sedan förr. Det har blivit mer åt större motorbåtar med en massa utrustning. Förr fanns bara en ratt, nu är det så mycket så att man inte själv behöver åka med ut, säger Yngve Carlander.

Har hämtat sig efter finanskrisen

Under årets båtmässa som pågår mellan den 6 och den 14 februari kommer närmare 400 båtar att visas upp och också en hel del nyheter.

– Som vanligt har vi ett stort antal premiärvisningar av båtar, närmare 40 båtar ska premiärvisas för första gången både i Skandinavien och i världen, vilket vi är väldigt stolta över, säger Bengt Wallin, affärsansvarig på Svenska Mässan.

Enligt Sweboat som är båtbranschens intresseorganisation har branschen hämtat sig efter finanskrisen 2008 och under 2015 ökade den totala försäljningen av båtar med 10-15 procent. Främst är det mindre båtar mellan fyra och sju meter som ökat mest.

– Vi tappade totalt 40 procent efter 2008 och nu ser vi för första säsongen sedan dess att även stora segelbåtar och större motorbåtar börjar lossna, säger Mats Eriksson från Sweboat.

Förutom premiärvisningarna satsas det under årets Båtmässa också på en aktivitetshall för både stora och små där man bland annat kan testa en surfsimulator eller en ”Prova på pool” där yngre exempelvis kan prova på att paddla kanot.

”Förr fick man göra allt själv”

För Yngve Carlander är det betydligt enklare och mindre jobb med dagens båtmässa än vad det var för 50 år sedan.

– Det är mycket lättvindigare! Nu kommer man ner och så är båtarna på plats, det enda man behöver göra är att putsa lite. Förr fick man göra allt själv, bygga ställningarna och själv se till att båten kom på plats. Men det är fortfarande lika kul när det börjar som när det slutar, för trött det blir man, säger Yngve Carlander.

Under mässdagarna kommer också Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen att finnas på plats för att bland annat berätta om sitt arbete med att rädda flyktingar i Medelhavet. Ändra föredragshållare är Martin Strömberg som seglat jorden runt, fiskeprofilen Claes ”Svartzonker” Claesson och paraolympiern Anders Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.