Arkivbild Foto: TT

Massdöd av fåglar förbryllar i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har ett femtiotal döda kajor hittats i Uddevalla. Nu tätnar mystiken kring vad som ligger bakom.

– Att man hittar nån död kaja inne i stan det sker varje vinter, men inte så här många, säger Bengt Westlund, miljöinspektör på Uddevalla kommun, till Bohusläningen.

Ingen vet vad som ligger bakom den plötsliga massdöden av kajor i Uddevalla. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska nu utreda dödsfallen, enligt Bohusläningen.

Bengt Westlund, miljöinspektör på Uddevalla kommun, har kontaktat dem. Men hittills finns det fler teorier än konkreta svar. Fåglarna kan ha dött i ett oväder, eller skrämts och i panik flugit in i något föremål. SVA hoppas nu få in döda exemplar för undersökning.

– För ett antal år sedan hade vi en udda händelse bland annat i Trollhättan, där man påvisade koffein i kajorna där man misstänkte att de fått i sig kaffe eller kaffesump. Och nån gång har man misstänkt saltförgiftning, att de pickat upp vägsalt, säger Caroline Bröjer på SVA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.