På onsdag inleds massvaccinering på Scandinavium i Göteborg. Men primärvårdschef Henrietta Arwin är besviken över att vaccintillgången de närmaste veckorna är så begränsad. Foto: SVT

Massvaccinering på Scandinavium inleds på onsdag

Uppdaterad
Publicerad

Allt är förberett på Scandinavium i Göteborg för att ta emot mängder av patienter som vill bli vaccinerade mot covid-19. Kapaciteten är tiotusen vaccinerade i veckan. Det är bara ett problem: Tillgången på vaccin är minimal.

I klippet ovan kan du höra primärvårdschef Henrietta Arwin prata om sin besvikelse över att inte få fler vaccindoser.

Det är ett pedagogiskt problem för Västra Götalandsregionen att prata om massvaccinering när tillgången på vaccin är så begränsad som den är de närmaste veckorna. I praktiken blir det till en början främst de som ska ha dos två samt personer i riskgrupper som kan vaccineras.

Coronapandemin

Onödig vård

Primärvårdschef Henrietta Arwin säger att situationen innebär att personalen tvingas ge en massa ”onödig vård”.

– Ja, istället för att bedriva den vård som skapar värde får vi hantera den ilska och frustration som invånarna med rätta känner när de inte kan vaccinera sig. Och det i sig är otroligt frustrerande.

Hon visar runt i lokalerna i Scandinavium, där allt är förberett för en anstormning av patienter.

– Vi har jättegod kapacitet här. Vi har stora ytor och kan skala upp med fler bås, vi har bemanning och vi hade hoppats kunna vaccinera åtminstone tiotusen i veckan. Men vi får bara en bråkdel av de vaccindoser vi hade kunnat använda här.

Dröjer till midsommar

Enligt de senaste uppgifter hon fått lär det dröja till midsommar innan det kommer större vaccinleveranser.

– Och även då är det fortfarande begränsat.

För att veta var och när du kan vaccinera dig är det enklast att gå in på 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet