Matilda Björkquist tycker att Göteborgs stads arbete med att installera solceller på kommunala fastigheters tak går för långsamt. Foto: Privat

Matilda om stadens satsning: Det tar för lång tid!

Publicerad

Vad händer med Göteborgs stads planer på att installera solceller på kommunala fastigheters tak som utlovades i budgeten förra året, det undrar Matilda Björkquist som tycker att stadens arbete går för långsamt.

För Matilda Björkquist är klimatfrågor en viktig och angelägen fråga. Att använda sig av solenergi är för henne en självklarhet.

Efter att hon kikat närmare på Göteborgs stads budget från 2017 undrar hon nu vad som hände med stadens planer på att installera solceller på de kommunala fastigheternas tak. 

– Det står i budgeten att det skulle vara klart under året som gått. Vad väntar de på, varför tar det så lång tid, undrar hon.

Mycket outnyttjad yta

Matilda Björqkuist har tillsammans med andra miljöintresserade från organisationen Jordens vänner startat intressegruppen Solcellsskaparna. Målet med gruppen är att medvetandegöra, informera och framför allt ligga på staden för att de så fort som möjligt ska komma igång med sina satsningar på solceller.

– Det är ett nödvändigt steg för att ställa om staden till en fossilfri stad. Solen har så oändligt mycket att bidra med och i Göteborg finns så mycket yta som man skulle kunna använda till att installera solceller på, säger Matilda Björkquist. 

Kan inte jobba fortare

Men enligt AB Framtiden som förvaltar samtliga kommunala fastigheter i Göteborg är arbetet med att installera solceller i full gång. Inventeringar av potentiella fastigheter har genomförts och stora solcellssatsningar är att vänta.

Trots att beslutet om att investera i solceller på kommunala fastigheter togs för två år sedan tycker man inte inom Framtiden att man kunde ha gjort mer för att skynda på processen. 

– Jag hade gärna sett att vi hade gjort det här för 20 år sedan, det är först nu som både priset och erfarenheten gör att vi kan trycka på den gröna knappen, säger Ulf Östermark, forsknings- och utbildningschef på AB Framtiden. 

Vad säger du om kritiken som Matilda Björkquist riktar mot er?

– Om vi enbart skulle fokusera på solceller hade det kunnat gå fortare, men då hade vi fått prioritera bort annat viktigt arbete som exempelvis renoveringar, och det kan vi inte göra. Jag är stolt över arbetet vi utför och över våra ambitioner, säger Ulf Östermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.