Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här är maten vi sparar in på i kristider

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning med 10 000 svarande visar att 69 procent av de boende i Västra Götaland väljer bort mat för att spara pengar. Det gäller även för besökarna i Ljungskiles matvarubutiker.

– Jag köper inte riktigt samma och de allra dyraste varorna, säger Erica Dolff som handlar i en matvarubutik i Ljungskile.

Anne-Sofie Wennergren däremot har unnat sig både havets ceasarsallad och fiskpudding, i Susannas fiskaffär som blivit omskriven i media.

– Men det är klart man tänker efter både en och två gånger, säger hon.

Och det är det flera som gör: 42 % av de boende i regionen säger att de skulle äta mer hälsosam mat om det kostade mindre, visar undersökningen där 10 000 personer i sju länder svarat.

I klippet ovan får du höra vad några av kunderna tycker om de höga matpriserna, och hur de hyllar Susanna Ivermo som sänkte sina priser på fisk och skaldjur.

Topplista: Det här sparar Västra Götalandsborna in på i matbutiken för att minska sina levnadskostnader:

1. Rött kött (53 %)

2. Fisk och skaldjur (24 %)

3. Mejeriprodukter och ägg (23 %)

4. Frukt och grönt (16 %)

5. Kyckling (12 %)

Källa: Undersökning gjort av Kantar på uppdrag av företaget Picadeli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.