Riksföreningen för ME-patienter oroar sig över att personer som är sjuka kommer att få sämre vård. Foto: TT

ME-patienter kritiska mot nytt vårdavtal

Publicerad

Riksföreningen för ME-patienter, RME Väst, riktar kritik mot ett vårdavtal som tecknats av Västra Götalandsregionen. Föreningen har varit kritiska sedan start och fruktar att personer som är sjuka i ME/CFS, kroniskt trötthetssyndrom, nu kommer få sämre vård.

Västra Götalandsregionen har genom västra hälso- och sjukvårdsnämnden skrivit ett vårdavtal med Smärthjälpen Sverige AB. Det nya avtalet omfattar diagnostisering och behandling av fibromyalgi, långvarig smärta och ME/CFS, som tidigare kallats kroniskt trötthetssyndrom.

– Vi har varit missnöjda med det här avtalet från start och försökt att påverka, säger Maria Thilander, fd ordförande för RME Väst.

Fler delar på resurser

Hon menar att den nya upphandlingen avsätter samma mängd resurser för tre diagnoser i stället för två, som det var innan avtalet tecknades. Då var det enbart patienter med fibromyalgi och ME/CFS som delade på resurserna men nu tillkommer även patienter med långvarig smärta.

– Det finns en stor risk att ME-patienter får mycket mindre resurser. Det blir fler som ska dela på samma påse pengar, säger Maria Thilander som även är kritisk till hur utformningen av behandlingsdelen i avtalet är utformad.

– Behandlingsdelen är likadan för alla diagnoser och syftar till att bryta mönster. Att lära sig hantera sin sjukdom är så klart viktigt men det kan patienterna göra i primärvården. Det som saknas är en kontinuerlig specialistläkarkontakt som kan hjälpa till med medicinsk symptomlindring.

Maria Thilander tycker också att avtalet saknar resurser som är avsatta för de som är allra svårast sjuka och som behöver hembesök.

”Tidigt att dra slutsatser”

Nicklas Attlefjord (MP), ordförande i Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att det är för tidigt att dra några slutsatser kring avtalet.

– Hur resurserna fördelas på de olika grupperna vet vi inte förrän om ett år då det finns statistik att utgå ifrån. Ser vi att någon diagnosgrupp blivit undanträngd får vi ha en dialog kring varför det blivit så.

  • ME/CFS är en neurologisk sjukdom som innebär att du är mycket trött eller har en känsla av utmattning som inte går att vila bort.
  • Du kan också känna dig sjuk och ha värk i kroppen.
  • Orsaken till ME/CFS är okänd, men i ungefär tre av fyra fall finns det ett samband med att man har haft en eller flera infektionssjukdomar av enklare sort.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer