Medborgarförslag gav ny skatebana

Uppdaterad
Publicerad

Medborgarförslag är ett relativt nytt sätt att öka närdemokratin. De flesta kommuner i Sverige har infört det. I Mellerud havererade allt pga en enskild individ. Men i Uddevalla frodas systemet.

En skateboardramp i Uddevalla. Resultatet av ett medborgarförslag.

Meborgarförslag är en reform som skrevs in i kommunallagen 2002. Det är frivilligt för kommuner – och innebär att enskilda individer har rätt att väcka ärenden i fullmäktige. Ett sätt att öka medborgarnas deltagande mellan valen.

Grundtanken är att: I en tid där vi blir allt mindre politiskt engagerade så vill man öka medborgarnas deltagande mellan valen.

De flesta av landets kommuner har infört medborgarförslag. Och I Västsverige är innevånarna i Uddevalla mest aktiva. 184 förslag har kommit in hittills. I hela landet räknar man med att ungefär vart sjätte förslag leder till någon form av åtgärd. I Uddevalla är man bättre än så. 2006 fick man in 36 förslag. 2007 – 71 stycken, och än så länge, bara i år, 45 stycken.

Men i en annan kommun – Mellerud, så lyckades man inte hantera denna form av närdemokrati. En man, vi kan kalla honom Mikael, lämnade in 105 förslag. I Mellerud räknar man med att varje förslag kostar ungefär 5000 kronor att bereda. Det blir en halv miljon drygt för Mikaels förslag. Han erbjöd sig dock att dra tillbaks dom för 25 000 kronor. Men kommunen sa nej och i juli förra året bestämde man sig för att sluta med medborgarförslag tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.