Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur mannen fick Mellerud att betala ut 68 000 kronor – efter påhittade rykten. Foto: TT/SVT

Mellerud anställde bluffläraren utan referenser – betalade ut 68 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som mannen står åtalad för bedrägerier söker han jobb som lärarvikarie över hela landet – och blir anställd.

Sedan fabricerar han sexrykten om sig själv. På kort tid får han kommunerna Mellerud, Kungälv och Sandviken att köpa ut honom för sammanlagt 328 000 kronor.

Efter att bluffläraren köpts ut av tre kommuner under samma månad uppdagas det att hans tillvägagångssätt varit identiskt i samtliga kommuner.

Han söker jobb som lärarvikarie, då han inte är utbildad och saknar lärarlegitimation. När det är dags för anställningsintervju har han svårt att komma och intervjun hålls digitalt eller som i Melleruds fall bara på telefon.

Efter att han anställts fabricerar han rykten och skandaler om sig själv av sexuell karaktär – som har fått Mellerud, Kungälv och Sandviken att köpa ut honom för totalt 328 000 kronor.

Sökt jobb i 31 kommuner

Men dessa kommuner är inte de enda som mannen visat intresse för. SVT Nyheter Väst kan avslöja att han sökt jobb i 31 kommuner i bara Västra Götaland och Halland.

Kontraktet som matematik- och NO-lärare i Melleruds kommun skriver mannen på strax efter att sommarlovet börjat. Han var då åtalad för bland annat stöld, bedrägeri och urkundsförfalskning.

– Han gav ett ganska gott intryck, det var därför han anställdes, säger Ludwig Mossberg (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Men bara några dagar efter överenskommelsen med Mellerud mejlas de fabricerade ryktena ut till anställda och politiker. Och trots semestertider agerar kommunen snabbt.

Från det första mejlet med fejkade sexskandaler dröjer det bara två dagar innan bluffläraren erbjuds två månadslöner för att sluta.

Utköpt från tre kommuner samtidigt

Men vad personalavdelningen inte vet är att mannen bara veckan före köpts ut från Kungälv för 90 000 kronor och två veckor senare ska bli utköpt från Sandviken för 170 000 kronor – efter samma påhittade rykte i alla tre kommunerna.

SVT har varit i kontakt med mannen, som nekar till att ha gjort något brottsligt.

Hör hur mannen kunde lura Melleruds kommun i klippet ovan.

Västra Götalandsregionen

Ale, Borås, Falköping, Göteborg, Götene, Hjo, Härryda, Karlsborg, Kungälv, Lerum, Lidköping, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Mölndal, Partille, Skövde, Stenungsund, Tanum, Tidaholm, Tranemo, Trollhättan, Uddevalla, Ulricehamn, Vara, Vänersborg, Åmål.

Halland

Falkenberg, Halmstad, Varberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.