Projektledare Andrea Johansson välkomnar beskedet om att Melodifestivalen kommer tillbaka till Lidköping. Foto: SVT

Melodifestivalen tillbaka till Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalen kommer tillbaka till Lidköping nästa år. Och hela musiktävlingen kommer att programledas av Oscar Zia.

– Det känns ju fantastiskt roligt att återigen få välkomna melodifestivalen till Lidköping, säger projektledaren Andrea Johansson.

Senast Melodifestivalen hölls i Lidköping var 2019. Och 2014 anordnades Andra chansen där. 2022 blir det den fjärde deltävlingen som hålls på arenan.

– Det betyder ju mycket, speciellt ur ett destinationsperspektiv. Våra hotell får ökad beläggning, handeln ökar, ja ett brett utbud på orten, helt enkelt, säger Andrea Johansson.

Politiker glada

Kommunens ledande politiker är glada över att arrangörerna valt att förlägga en deltävling till Lidköping igen med de erfarenheterna som kommunen har av tidigare Melloarrangemang.

– Det har skapat ett stort tryck för att komma till Lidköping. 12 000 besökare gör avtryck både i näringslivet för Lidköping men också för Skaraborg, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Sundström (S).

Inför publik

På grund av coronarestriktionerna fick melodifestival-artisterna uppträda inför tomma stolar i våras. För att kompensera för bortfallet och för att ta farväl av den avgående festivalgeneralen Christer Björkman hade man inte mindre än tio programledare under de fyra deltävlingarna, andra chansen och finalen.

Nu siktar SVT på att ta ut Melodifestivalen på turné igen, om pandemiläget tillåter.

– Jag ser fram emot att kanske få åka ut på turné. Sen ser jag fram emot att göra olika program, jag älskar Melodifestivalen och längtar efter att se bidragen, säger Oscar Zia.

Även övriga värdstäder är klara. Melodifestivalen 2022 kommer att börja i Malmö. Därefter kommer den till Scandinavium i Göteborg, till Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och slutligen blir det final i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.