Sarah Britz, chefredaktör på Faktum visar upp specialnumret Faktum Kids till förmån för akut hemlösa barn. Foto: SVT

Mer än 600 barn akut hemlösa i Göteborg

Publicerad

663 barn, så många barn räknas som akut hemlösa i Göteborg. För att uppmärksamma problematiken ger tidningen Faktum ut ett specialnummer som ska säljas av barn.
 - Vi vill skapa en medvetenhet om att det ser ut så här, för schablonbilden är ju en hemlös man på en parkbänk, säger chefredaktören Sarah Britz

Faktum Kids heter specialnumret som sätter fokus på barnens hemlöshet. Det börjar säljas under fredagen  samtidigt som Faktum arrangerar en manifestation på Gustav Adolfs Torg i Göteborg under eftermiddagen.

 - Jag hoppas vi skapar en medvetenhet om att det ser ut så. Vi måste börja bygga billigare och inte bara låta marknaden styra, det måste finnas ett socialt ansvarstagande när det gäller bostadspolitiken, säger Sara Britz.

”Kostar i mänskligt lidande”

Göteborgs stad lämnar nu inte barnen vind för våg, de bor i dag i campingstugor, vandrarhem eller jourboenden, Några är inhysta på hotell. Och det kostar med alla akutboenden och de som får betala det högsta priset är barnen, menar Sara Britz.

 - Det kostar i mänskligt lidande, barnen flyttar runt, de får svårt att sköta skolan, det är slitigt, de hamnar i utanförskap och fattigdom som kan komma att prägla dem resten av livet.

Marina Johansson (S) kommunalråd för sociala frågor i Göteborg

Marina Johansson (S) är kommunalråd i Göteborg för sociala frågor. Hon menar att mycket har gjorts för att komma till rätta med hemlösheten bland barn.

 - Vi har avsatt 600 lägenheter till hemlösa barnfamiljer så det kunde sett mycket värre ut. Grunden är att det finns för få lägenheter, det har byggts alldeles för lite, säger hon.

Handlar om människor som har rätt att vara här

Faktums chefredaktör berömmer dock Göteborgs kommun för att man nogrannt kartlagt problemet och gjort det tydligt när man använt samma fyra kategorier som Socialstyrelsen. Många kommuner har inte en susning om hur många barn som är hemlösa, menar Sara Britz.

 - Det här är barn och barnfamiljer som har svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd, det handlar inte om gömda flyktingar det här handlar om människor som har rätt att vara här, säger Sara Britz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet