Mark- och miljödomstolen har gett tillstånd för att Ragnsells avfallsanläggning Heljestorp utanför Vänersborg att utöka sin verksamhet. Sammantaget handlar det om att man årligen får lägga 200 000 ton farligt och ofarligt avfall på deponin, jämfört med det tidigare tillståndet på 135 000 ton.
Mest förorenad jord
Den största delen är det som klassas som ofarligt avfall, som går från 100 000 till 150 000 ton, som förorenad jord och aska.
– Under långa perioder har vi legat nära vår gamla gräns. Utöver det så pågår det flera infrastrukturprojekt i Västsverige och fler tillkommer, så den här kapaciteten behövs, säger Tommy Ohlsson, avdelningschef Heljestorp.
Den andra delen är deponeringen av farligt avfall som ökar från 35 000 till 50 000 ton.
– Det handlar nästan uteslutande om flygaska, men också en viss del förorenad jord som klassats som farligt avfall, säger Tommy Ohlsson.
”Inte det som luktar”
Anläggningen har tidigare fått mycket uppmärksamhet på grund av långdragna luktproblem där grannar anmält verksamheten till Länsstyrelsen.
Men den nu tillståndsgivna ökningen ska inte göra problemet värre.
– Nej, det här handlar inte om den typen av avfall som ligger bakom luktproblemen.
Läs även: De har fått nog av soptippslukten
Tidigare har man identifierat ett antal områden där luktproblemen är som störst, och arbetet med att minska dem pågår kontinuerligt.
– Men det är inget som tar slut för det, utan vi stöter ständigt på nya typer av avfall och behandlingsmetoder som kan lukta. Så det måste vi jobba med hela tiden.
Det luktar illa
Förra året presenterade Ragn-Sells en luktutredning. Där hade man kommit fram till att de främsta källorna till störande lukt var:
Hanteringen av oljekompost.
Utsläpp av deponigas.
Utsläpp av ventilationsluft från biogasanläggning.
Lukt från lakvattendammarna på grund av dålig syresättning.
I november 2014 tog man tillsammans med Länsstyrelsen fram ett åtgärdsprogram som man nu arbetar efter.