Västnytt berättade igår om Lisa Olsson som inte får mycket rehab-träning hemma i Göteborg, men tack vare att hon fått pengar från privata välgörenhetsorganisationer har hon kunnat åka på flera träningsresor till Spanien.
– Där tränade Lisa 6,5 timmar om dagen, fem dagar i veckan, säger Anders Olsson, pappa till Lisa.
Gav det nåt resultat?
– Ja, det ger jättestora framsteg.
Den mesta personalen hyr man in från Sverige. Sjukgymnasten Marina Byström tog ledigt från sin tjänst på Rehabkliniken i Linköping för att jobba i Spanien och med egna ögon se vilka resultat intensivträningen kan ge.
– Med den intensiva träningen som var under hela dagen så kunde man se att deltagarna fick uppleva förbättringar som de inte trodde de hade potential till. Vi som sjukgymnaster hade förmånen att finnas runt hela tiden och peppa, säger hon.
Och även klinikchefen är positiv till intensivträningen.
– Jag tycker att det är positivt. Jag ser att NeuroOptima har ett koncept som är vetenskapligt belagt. Jag känner flera av patienterna och ser att det tillfört något även i sent skede, Wolfram Antephol, verksamhetschef på Rehabkliniken i Linköping
– Man har på ett optimalt sett utnyttjat patientens motivation och den potential som fortfarande finns och det är jag imponerad över. Jag kan också se en fördel med att träningen sker i Spanien. Det skapar en atmosfär som vi aldrig kanske han skapa på ett sjukhus.
Lisas hårda träningsprogram i Spanien har gett resultat och hon har utvecklats mycket under de tre veckor träningen varade.
– När vi kom ner kunde hon gå en meter med hjälp av tre personer, när vi åkte hem gick hon tio meter med hjälp av en person, säger Anders Olsson.
Det pågår en oberoende utvärdering av intensivträningen i Spanien men den är ej klar ännu. Redan nu anser Wolfram Antephol att fler borde ges möjlighet till liknande intensivträning hemma i Sverige.
– Jag skulle vilja ha resurser som gör det möjligt för alla patienter som har motivationen och potentialen att tillgodogöra sig rehabilitering i senare skede.
– Jag skulleskulle vilja erbjuda resurser inte bara i Spanien utan också i Sverige i större utsträckning och att det finns en trygghet att man kan få den typen av rehab när man behöver den.
Lisas mål är att kunna gå själv. Tror du hon kommer att göra det?
– Självklart. Att hon kommer att gå är jag övertygad om. Men jag vet inte när. Det kan ta ett år eller fyra år. Det bryr jag mig inte om, men hon kommer att kunna gå.