Foto: Bildbyrån/SVT

Meraf Bahta stöttas av sin klubb: ”Skett på grund av bristande datakompetens”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Meraf Bahta nu stängs av på grund av dopningsförseelse backas hon helt av sin hemmaklubb i Ljungskile. Ordföranden menar att Bahta inte haft något uppsåt att fuska.
– Det här har skett på grund av bristande datakompetens och språkkunskaper, säger Christian Persson, ordförande i Hälle IF.

Det var förra sommaren som löparstjärnan Meraf Bahta inom ett år gjorde tre raka missar i sin vistelserapportering. Vid ett av tillfällena lämnades vistelserapport in för sent och vid två tillfällen befann sig Meraf Bahta inte på de platser där hon uppgett att hon skulle finnas tillgänglig för dopingkontroll.

Dopningsnämnden friade henne men beslutet överklagades av dopningskommissionen. På måndagen, på Meraf Bahtas 30-års dag, kom Riksidrottsnämnden med beslutet hon stängs av i ett år för dopingförseelse.

– Vi hade naturligtvis hoppats på ett helt annat utfall. Vi uppfattar att det här inte är gjort med mening, det finns ingen avsikt. Det här har skett på grund av bristande datakompetens och språkkunskaper, säger Christian Persson, ordförande Hälle IF.

”Inte värdigt”

På grund av den långa handläggningstiden ska avstängning räknas från den 1 september 2018. Meraf Bahta kommer därför vara fri att tävla igen 1 september 2019 och kan därmed delta på VM i Doha.

Christian Persson är noga med att påpeka att klubben respekterar gällande regler och lagar men är samtidigt mycket missnöjd kring hur hela utredningen skötts.

– Vi är djupt kritiska till att processen dragit ut på tiden. Att det har tagit så lång tid, det är inte ett rättfärdigt system och det är inte värdigt det demokratiska samhället.

Men detta beslutet innebär väl att Meraf, trots allt, gjort fel?

– Det är naturligtvis inte bra att det blivit fel och vi har vidtagit åtgärder för att det inte ska hända igen. Men här blir hon jämförd med personer som gjort ett dopningsbrott, det blir inga vettiga propotioner. Genom åren har hon gjort åtskilliga tester och hon har varit ren i alla, säger Christian Persson.

”Fruktansvärt jobbigt”

Enligt Christan Persson ska Meraf Bahta inte mått bra av det som hänt.

– Det har naturligtvis varit fruktansvärt jobbigt för Meraf. Hon har en tuff flyktingbakgrund och nu råkar hon ut för det här, och till råga på allt får beskedet på hennes 30-årsdag.

Hur tänker ni framåt?

– Nu har hon fått en tidshorisont och hon kan i alla fall springa 5000 meter på SM i Karlstad, så mycket vet jag, säger Christian Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer