Merlissa, 19 år, prisas för sitt civilkurage. Foto: Privat/TT

Merlissa, 19, röt ifrån mot rasistisk busschaufför – prisas

Uppdaterad
Publicerad

Merlissa Sakr, 19 år, från Trollhättan prisas efter att ha stått upp mot en busschaufför som utsatte en resenär för rasistiska kommentarer.

– När han kallade honom för ”jävla parasit” ställde jag mig upp och skrek att han var rasist, säger Merlissa Sakr.

Merlissa Sakr åkte buss mot Vänersborg när en man som inte kunde tala svenska klev ombord. Mannen ska ha försökt betala med kontanter vilket inte var tillåtet på bussen. Mannen blev då utsatt för rasistiska kommentarer av busschauffören. Då valde Merlissa att säga ifrån när ingen annan gjorde det.

– Busschauffören kallade honom bland annat för ”jävla parasit” och sa att han skulle åka hem. Då ställde jag mig upp och skrek: Vem är du att yttra dig om honom din jävla rasist, berättar Merlissa Sakr.

Mannen hittade Merlissa och tackade

Hon skrev om händelsen i gruppen ”Honey & the bees” på Facebook där hon fick oväntat stor respons. Även mannen som blivit utsatt hörde av sig till Merlissa via sociala medier och tackade henne.

– Jag blev glad samtidigt som jag kände att det som jag gjorde är en självklarhet. Jag ser mig inte som en hjälte utan jag gjorde något som alla borde göra, säger hon.

Negativ respons

Hon har fått mycket kärlek på sociala medier för sin handling och också handskrivna brev från människor efter att händelsen uppmärksammats i media. Men hon har också fått ta emot hat för det hon gjorde.

– Det är framförallt män som hört av sig och sagt att ”jag kan också kan dra om det inte passar” och liknande saker, säger Merlissa.

Prisas för sitt civilkurage

Nu prisas hon för sitt civilkurage av Raoul Wallenberg Academy med utmärkelsen ”Ungt kurage”.

– Det känns speciellt, jag kunde inte tro mina öron när jag fick veta, jag känner mig stolt, säger Merlissa Sakr.

Utmärkelsen syftar till att uppmärksamma unga som med små resurser gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang. Totalt prisas fem olika personer. Priset delas ut i Stockholm i slutet på augusti.

– Jag vet fortfarande inte vem det är som nominerat mig, säger hon.

Svt Nyheter Väst har sökt det aktuella bussbolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.