Foto: SVT

Meteorologer varnar för storm i helgen

Uppdaterad
Publicerad

En storm väntas slå till mot Västsverige under helgen. Enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic kan det komma att blåsa uppemot 30 meter per sekund på vissa platser.
– Exakt var det kommer att blåsa mest är svårt att se än så länge.

Ett lågtryck som befinner sig sydväst om Storbritannien rör sig sakta mot Sveriges västkust. På fredagen väntas stormen – som ännu inte har något namn – röra sig in över Sverige, och då väntas stormvindar på mellan 25 och 30 meter per sekund.

– De kraftigaste vindarna blir troligtvis ute över havet och längs Västkusten och Bohuskusten. Men det kommer att blåsa kraftigt även in över Jönköpings län, säger Deana Bajic, meteorolog vid SVT.

Broar kan stängas av

Stormen innebär bland annat risker för skog och trafik, med träd som kan falla över vägbanor, och svår blåst på broar och annat. Även färjetrafiken påverkas troligtvis av stormen. Vindarna väntas tillta mitt på dagen under fredagen och sedan bli kraftigare och kraftigare ända fram till söndag morgon då vindarna väntas avta igen.

– Det är ganska kraftiga vindar, och de som har svårt att gå bör kanske undvika att gå ut under den här tiden, och i stället försöka planera sina ärenden till andra dagar, säger Deana Bajic.

SMHI har utfärdat en klass 2 med risk för stormbyar i Västra Götaland, Halland och Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.