Ala Asowad firar midsommar för sörsta gången Foto: SVT

Midsommarfirande införs åter i Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

Idag smygstartade midsommarfirandet i Biskopsgården med svensk sång och dans, chilenska piroger å barn med rötter från hela världen. Förr brukade det arrangeras gemensamma firanden i området men de senaste 10-15 åren har de uteblivit. Idag var startskottet för nygamla traditioner.

I Biskopsgården i Göteborg smygstartade idag midsommarfirandet. Förr brukade man hålla gemensamma firanden i området men de senaste 10-15 åren har de uteblivit. Idag återupplivades traditionen. För många var det första gången man firade midsommar.

Medan midsommarstången restes stod Ala Asowad som bor i området och tittade på. Hon såg lite fundersam ut och berättade att hon aldrig firat midsommar förut.

– Det ska bli roligt. Jag har aldrig dansat sån här dans förut. Kanske blir det lätt!

Ett sätt att skapa ny identitet

Arrangör för midsommarfirandet var fotbollsklubben Cruz Azul. I skuggan av de senaste skjutningarna i området vill de bygga upp sin verksamhet, och då är det inte bara att lira boll som gäller.

Tito Rojas som är ordförande i fotbollsklubben minns sälv midsommarfiranden som arrangerades i Biskopsgården på 80- och 90-talet men som sedan upphörde.

– Alla de här barnen i förorten som inte har kontakt med det svenska samhället, det här är ett sätt att hjälpa dem att bygga en ny identitet i det nya landet.

Nästa år utlovas ett ännu större firande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer