Nu är det dags igen. Varje år mellan den 20 och 25 juni infaller midsommarafton – och alltid på en fredag. En tendens är att den traditionella maten drar åt samma håll på alla högtider, det är köttbullar, prinskorvar, sill och potatis. Men det som utmärker just midsommar är jordgubbarna.
– Vi är ju något fantasilösa i Sverige, men det som utmärker sig mest är jordgubbarna som är väldigt mycket midsommar. Lax har också blivit allt mer vanligt, säger Mats Nilsson, docent i etnologi på Göteborgs Universitet.
Från början firade den kristna kyrkan midsommar till minne av Johannes döparens dag den 24 juni men idag förknippar nog de flesta midsommar med sommarsolståndet. Att festa kring sommarsolståndet är inget unikt just för Sverige. I flera kulturer firar man med mat, dans och musik på sitt eget sätt. Men det sätt vi dansar på kring midsommarstången, även om stora delar av svenskspråkiga Finland också delar vår tradition, kan man se som relativt svenskt. Mycket härstammar dessutom från trakterna kring Göteborg.
– Midsommardansen är en företeelse som har sitt ursprung från Nääs i Floda på slutet av 1800-talet. Där hade man tidigt kurser i slöjd och dans som folk sedan tagit med sig hem och spridit över landet, säger Mats Nilsson.
Tradtion av att resa stång
”Räven raskar över isen” har flera hundra år på nacken och började som en ringdans utan stång. ”Små grodorna” med sina cirka 100 år har däremot inga urgamla anor, precis som midsommarstången.
– Midsommarstången uppfattas som gammal vilket innebär att vi haft den i minst 100 år. Man är inte helt överens om hur traditionen började men det finns en gammal vana i Sverige av att resa upp stång och löva saker kring högtider, säger Mats Nilsson.
Idag finns en standardiserad bild av hur midsommarstången ser ut som man lätt kan se framför sig; stången med sitt kors, lövfyllda kropp och ringar runt armarna. Men man ska akta sig för att vara för snabb med att generalisera. I exempelvis Dalarna och på Åland ser utseendet annorlunda ut och det kan vara många i landet som inte känner igen sig i den folkliga bilden av stången.
–Det är snarare enbart stången som är det gemensamma. Sedan om man ställer upp den som kors, pryder den med ringar eller annat är mycket varierat, säger Mats Nilsson.
Liseberg har tagit över dans och musik
Finns det någon plats i västra Sverige som känns extra anrik kring midsommar?
– Förutom Nääs så har Slottsskogen varit en plats där man firat sådana här tillställningar i många år. Där fanns dansbana fram till 20-talet och på vintrarna har man dansat på parkens isbana. Sedan 20-talet har Liseberg tagit över mycket av traditionen med dans och musik på kvällarna, säger Mats Nilsson.
Finns det andra typiskt lokala sommarseder?
– Makrillfiske är ju en sommargrej här på västkusten. Jag har inga problem med att kalla det sed, personliga vanor som blir en mer kollektiv företeelse blir ju på så sätt seder och bruk. Själv fiskar jag inte så mycket men för många är det viktigt att göra det precis som att älgjakten är viktig för andra, säger Mats Nilsson.