I artikeln nedan får du mer information om varför systrarna ska utvisas. Foto: SVT

Migrationsverket om varför systrarna Kalac utvisas: ”Når inte upp till kraven om anpassning”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sju år i Sverige utvisas systrarna Kalac och deras familj till hemlandet Serbien. Migrationsdomstolen bedömer att systrarna inte når upp till kraven om anpassning i Sverige. Trots att deras arbetsgivare säger att de behövs inom pandemivården i sommar.

I avslaget som kom i mitten av februari skriver migrationsdomstolen att systrarna inte når upp till de krav som finns om anpassning i Sverige. Detta efter sju år i Sverige, under vilka systrarna utbildat sig och skaffat arbeten inom vård – och omsorgsverksamheter.

Familjens juridiska ombud Maria Ivicz är kritisk till migrationsdomstolens beslut.

– Den här familjen, och då speciellt systrarna, har kämpat så hårt för att komma in och bidra till det svenska samhället. Samtidigt är deras pappa är begraven här, deras yngre bror deprimerad och de har sin sjuka mamma att ta hand om, säger hon.

”Vi var bara barn”

Det är inte första gången systrarna får avslag på ansökan om uppehållstillstånd.

En tid efter deras ankomst till Sverige fick de veta att de skulle utvisas. Någonting de förstod först senare.

– Vi var bara barn då. Det var omöjligt för oss att åka tillbaka till Serbien. I dag förstår jag att vi blev utvisade, men inte då. Vi fick ju så mycket hjälp, men LMA-kort och boende i familjehem, säger Amela, som är äldst av syskonen.

Kan inte ansöka om arbetstillstånd

I ett mejl till SVT skriver Migrationsverket att de ”följer de lagar och regler som finns” och att ”barn som befinner sig i Sverige har rätt till grundläggande vård och omsorg även när deras vårdnadshavare inte har möjlighet att ge dem det, även under tider som de inte har uppehållstillstånd här”.

Det står också i avslaget från migrationsdomstolen att ”det i bedömningen ska beaktas att de klagande vistats illegalt i Sverige”.

För systrarna innebär det att de inte kan ansöka om arbetstillstånd och att de får ett återreseförbud på ett år.

Se reportaget om systrarna Kalac här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.