Riksväg 44 kommer stängas av under mitten av nästa vecka på grund utav en militärövning som genomförs av Skaraborgs flygfottilj. Foto: Försvarsmakten/Henrik Gebhardt/John Lidman

Militärövning stänger av riksväg 44

Uppdaterad
Publicerad

På uppdrag av riksdag och regering ska försvarsmakten bli bättre på att försvara Sverige, i Sverige. I nästa vecka planerar därför Skaraborgs flygflottilj att genomföra en övning där delar av riksväg 44 stängs av.

Onsdagen den 10 maj kommer Skaraborgs flygflottilj, F7, stänga av delar av väg 44 mellan Lidköping och Grästorp. Det är en övning, som en del av att man ska landa flyplan på vägen, framöver.

– Det här gjorde vi förr också, men jag tror att det kan vara femton år sedan sist, säger John Lidman, informationschef på F7.

Uppdraget: att skydda Sverige, i Sverige

Det var längesedan F7 genomförde en liknande övning, anledningen att det görs just nu beror på riksdagen och regeringen.

– De har beslutat att vi (försvarsmakten reds anm.) ska skydda Sverige genom att vara i Sverige och då behöver vi öva.

De delar av väg 44 som kommer stängas av är en bit vid Häljestena och mellan Arvidstorp och Sjuberga, de boende i närheten ska ha blivit informerade om övningen så de kan välja alternativa vägar om det behövs. Målet för F7 är att störa utomstående så lite som möjligt.

Inget flygplan kommer landa ännu

Just den här övningen går alltså bara ut på att öva på att stänga av vägen. Om allt går igenom rent juridiskt, kommer det ske två gånger mellan klockan 10 och 14 och varje stopp är planerat till 20 minuter var.

Varför kommer ni inte även landa flygplan, när ni ändå håller på?

– Vi är inte riktigt där än, det här är tillräckligt stort just nu.

Övningen i sig kanske inte låter så komplicerad för den oinvigde, men John Lidman berättar att det inte bara är att sätta upp några skyltar som gäller. Flera instanser är inblandade i övningen.

– Länsstyrelsen, Försvarsmakten, Trafikverket och Svevia är några av de myndigheter och bolag som varit delaktiga i planeringen. Det är mycket som ska funka.

Nästa steg för att så småningom kunna landa både transportflygplan och stridsflygplan på vägen igen, återstår att se efter övningen nästa vecka.

– Vi kommer utvärdera övningen och se hur vi ska göra framöver, säger John Lidman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.