Regeringen satsar på slussarna i Trollhättan. Foto: SVT

Klart för miljardsatsning på nya slussar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir nya slussar i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet. Den statliga investeringen är på 3,2 miljarder kronor. Något som bland annat Thunbolagen i Lidköping gläds åt.
– Vi ser väldigt positivt på det här och det är en förutsättning för att Vänersjöfarten ska fortsätta utvecklas, säger Henrik Källson, vice vd på Thunbolagen.

Det var efter att regeringen presenterade den nationella infrastrukturplanen under måndagen som det står klart att 3,2 miljarder kronor kommer att satsas på nya slussar för att anpassas till framtidens Vänersjöfart.

Henrik Källsson, vice vd Thunbolagen glädjs åt miljardsatsningen på nya slussar.

– Det här är verkligen glädjande nyheter för Trollhättan! Men också för övriga 12 kommuner runt Vänern. En utbyggd Vänersjöfart är avgörande för tusentals arbetstillfällen och investeringar runt Vänern, inte minst i Dalsland och Värmland, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund.

Befintliga slussar i dåligt skick

Någon som också är glad över nyheten om storsatsningen är Henrik Källson, som är vice vd på Thunbolagen:

– Det är glädjande och viktigt att beskedet kommer redan nu så att transportköparna och industrin kan fortsätta investera då det finns en långsiktig plan. Satsningen är en förutsättning för att Vänersjöfarten ska fortsätta utvecklas, säger han till SVT Nyheter Väst.

De befintliga slussarna i Trollhättan är över hundra år gamla och i dåligt skick. Enligt Sjöfartsverkets beräkningar håller de endast till år 2030.

Trolig byggstart år 2026

Miljardinvesteringen är uppdelad på två perioder, vilket ger en trolig byggstart runt 2026. Först år 2031 beräknas  de nya slussarna i Trollhättan och Lilla Edet vara klara.

– Dagens beslut betyder att vi nu på allvar kan sätta oss och planera för genomförandet. Även om det troligen ligger några år framåt i tiden så är det mycket planarbete som ska till. Det är en del fastigheter som berörs och vår ambition är ju givetvis att det ska bli bra för alla parter, säger Håkan Falck som är chef på kontoret för Tillväxt och utveckling i Trollhättan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer