Lustgastuberna används ofta i berusningssyfte, framför allt av ungdomar.
Men det är inte vad företagen själva hävdar.
– Gaserna är till för att göra grädde, säger ett företag som SVT ringer upp.
Marknadsförs för tillagning av grädde
Även på sajter marknadsförs lustgasen för tillagning av grädde. På en sajt står det att lustgaspatronerna kan ta matlagningen till ”nya höjder” samt att man kan upptäcka ”en ny värld av fluffig grädde”.
Med den förklaringen betalar företagen en momssats för livsmedel på 12 procent.
Men Skatteverket menar att det egentliga syftet med lustgasen är berusning och då ska momsen istället ligga på 25 procent.
– Vi ser att Swishinbetalningar sker nattetid och vi ser även att företagen har erbjudit utkörning av lustgas mellan 18 till 02 på helger. Det stärker vår bild av att det inte har använts till livsmedelsproduktion utan till ett berusningsmedel, säger Erik Lundh.
Fall prövade i domstol
Det finns också fall som prövats i domstol. Ett företag hävdade att de inte kontrollerat vad varan skulle användas till, men att det i de flesta fall varit klart att lustgasen skulle användas vid fester. Men då inte som en partydrog utan som livsmedel.
Förvaltningsrätten gick däremot på Skatteverkets linje och gjorde bedömningen att lustgasen just var avsedd att inhaleras i berusningssyfte.
Nu kräver Skatteverket flera lustgasföretag på miljonbelopp.
– Totalt cirka 15 miljoner där merparten avser moms men vi har även en liten del som avser inkomstskatt och arbetsgivaravgifter, säger Erik Lundh.