Grundskolorna i Skövde dras med ett underskott. Nu får lärarna betala för kaffet för att spara pengar. Foto: Skövde kommun/TT

Miljonunderskott i skolan: Lärare får swisha för kaffet

Uppdaterad
Publicerad

På flera skolor i Skövde är det slut med gratis kaffe i lärarrummet. Sedan terminstarten får personal som vill nyttja kaffemaskinen betala.

– Vi hittar alla kryphål vi kan för att spara pengar, säger Eva Carlander rektor Vasaskolan.

Grundskolan i Skövde dras med ett stort underskott, enligt senaste prognosen 10,8 miljoner kronor för 2019.

P4 Skaraborg var först med att rapportera om att flera skolor i Skövde drar in på gratiskaffet för lärare och personal för att spara pengar. För Vasaskolan innebär det här en besparing på 60.000 kronor per år och vissa lärare har blivit missnöjda.

– Vissa har betalat direkt, andra har tyckt att det är lite snålt, säger Eva Carlander rektor Vasaskolan.

300 kronor för två koppar per dag

Koffeinsugen personal måste från och med terminstarten betala 300 kronor per termin för två koppar om dagen och 400 kronor om de vill dricka fler.

– De får swisha pengar till elevcafeterian och sen förs pengarna över till skolans konto, säger rektor Eva Carlander på Vasaskolan.

Starta klippet ovan för att höra rektorn motivera beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.