Foto: SVT Arkiv

Liten risk att åka fast för sexköp i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Polisens arbete med att motverka prostitution i Göteborg får stå tillbaka för att gängkriget i staden kräver så mycket av polisens resurser. Det avslöjar gatutidningen Faktum.

I maj 2012 dömdes sex rumänska män i landets hittills största härva med människohandel. Ett konkret resultat av att polisen under en längre period satsat på att kartlägga hallickar och aktivt störa prostitutionen i stadsdelen Rosenlund i Göteborg. Enligt gatutidningen Faktum fortsatte bevakningen av Rosenlund i ytterligare ett par månader men stannade sedan av när gängkriget i Göteborg drog i gång.

Samtliga polisanmälningar lagts ner

I senaste numret av gatutidningen Faktum har man nu granskat samtliga polisanmälningar om människohandel sedan dess. Enligt tidningen har de granskade elva polisanmälningarna som man fått ut rörande människohandel lagts ned och på gatan beskrivs situationen som kraftigt försämrad. Kommunens prostitutionsgrupp Mika har flera gånger larmat om att stämningen på Rosenlund är hotfull och kvinnorna blir hotade och misshandlade.

Risken för att åka dit för sexköp har minskat kraftigt. För fem år sedan straffades mer än 160 män, förra året endast ett 30-tal.

”Skulle kunna sysselsätta 20 man”

Enligt Faktum handlar det om att polisens traffickinggrupp som är för liten för att hinna med alla ärenden som hamnar på deras bord. Samtidigt som det i snitt kommer ett till två tips om misstänkt människohandel per dag består polisens traffickinggrupp just nu bara av tre personer. Man håller på att rekrytera två till men de tjänsterna är i dagsläget inte besatta.

– Vi skulle lätt kunna sysselsätta 20 man, säger Mats Paulsson, chef för traffickinggruppen, till Faktum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.