Mindre risk att spricka vid hemförlossning. Foto: SVT

Mindre risk att spricka vid hemförlossning

Uppdaterad
Publicerad

Betydligt färre kvinnor spricker eller behöver klippas vid förlossningar i hemmet, det visar ny forskning från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Forskningen visar att betydligt färre kvinnor spricker eller behöver bli klippta om de föder hemma istället för på sjukhus. Vid en hemförlossning är andelen som skadar ändtarmsmuskeln så låg som 0,7 procent.

– Man ska vara medveten om att det är väldigt få som väljer att föda hemma och att de som väljer det inte har några risker i sin graviditet. I Sverige är det bara hundra kvinnor om året som väljer att föda hemma, säger Malin Edqvist, disputerad forskare på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och legitimerad barnmorska.   

Närmare 3.000 hemförlossningar i Sverige, Norge, Danmark och Finland studerades under åren 2008-2013. I

Malin Edqvist, ansvarig forskare. Foto: Ebba Edqvist

nför samtliga hemförlossningar träffade kvinnan en barnmorska innan som sen också var med under själva förlossningen. 

– Kvinnor som föder i hemmet är en selekterad population, de tar väldigt stort ansvar för sin förlossning och vet hur de vill ha det, säger forskaren Malin Edqvist. Grundfrågan i forskningen var om det skulle gå att överföra erfarenheterna från hemförlossning till sjukhusfödslar och jag blev positivt överraskad att det gick i så stor utsträckning som det gjorde, säger forskaren Malin Edqvist.

Lugnare i hemmet

En stor skillnad på att föda hemma och på sjukhus är att det är lugnare i hemmet och också det faktum att kvinnan träffat och pratat med sin barnmorska innan gör att förlossningen upplevs som lugnare.  

När hemförlossningen skulle tillämpas i sjukhusmiljön fick barnmorskorna lämna rollen som påhejare för att istället guida kvinnorna till att krysta på sina egna impulser istället.  

I kontrollgruppen hade 78 procent bristningsskador, jämfört med 70 procent i gruppen som tillämpade modellen från förlossningar i hemmet.  

– Med tanke på att den inte tycks ha några nackdelar, det skadar inte kvinnorna att göra så här så är resultatet bra, säger forskaren Malin Edqvist. 

Skuld och skam 

Forskningen visar också att barnmorskor känner stor skam och skuld gentemot kvinnan när en förlossning slutar med svåra bristningsskador och att det finns stora behov av bearbetning av vad som skett.  

– Jag hade inte väntat mig att det skulle vara så skamligt och att barnmorskor skulle uppleva det så jobbigt som de gör. Många känner stor skuld för vad som  hänt och tycker att man är en dålig barnmorska. Det är viktigt att dessa frågor diskuteras, att de får komma upp till ytan, Malin Edqvist, disputerad forskare på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och legitimerad barnmorska.    

Den så kallade MIMA-modellen (Midwives’ Management during the Second Stage of Labour) kommer nu att ingå i en bred utbildningssatsning i Stockholms läns landsting som syftar till att barnmorskor och läkare ska få ökade kunskaper inom prevention, diagnostik och suturering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.