Landsbygdsminister Jennie Nilsson är oroad för att svinpesten ska sprida sig till Sverige. Foto: SVT

Ministerns varning: ”En slängd korvmacka kan få förödande konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Jennie Nilsson är oroad för att svinpesten ska sprida sig vidare från Tyskland till Sverige och hade under måndagen ett kort samtal med sin tyska motsvarighet, jordbruksminister Julia Klöckner.

– Vi i regeringen är väldigt angelägna om att inte få in smitta i Sverige. Det börjar bli väldigt nära svensk gräns, säger Jennie Nilsson till SVT Nyheter.

Det kan bli privatpersoner på utflykt som råkar sprida svinpesten. Den erfarenheten finns från andra länder.

– Nu ser vi att den sprider sig och då är det väldigt viktigt att allmänheten blir uppmärksam på att man har ett ansvar också som enskild individ. En slängd korvmacka kan få förödande konsekvenser, varnar Jennie Nilsson.

En importerad korv på en slängd macka kan vara smittad. Vildsvin kan äta upp mackan och föra smittan vidare med hjälp av människor.

Den tyska lantbrukstidningen Agrarheute rapporterar att antalet bekräftade fall av afrikansk svinpest hos vildsvin på måndagen steg till 20. Samtliga har hittats i Brandenburg nära polska gränsen.

Se mer hur smittan förs över i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.