Wahed Kosar hade SO-lektion när det knackade på klassrummets dörr. Utanför stod trippelmördaren Anton Lundin Pettersson. Foto: SVT

Minnena av attacken på Kronan lever kvar

Uppdaterad
Publicerad

Wahed Kosa överlevde svärdattacken på Kronan. Nu lever han med smärtan, ärren och minnena.
– Jag kommer aldrig att glömma det. Inte för att jag skadat min kropp, utan för att jag har förlorat tre vänner.

– Där är mitt klassrum idag, där är klassrummet jag gick i då.

Wahed Kosa visar SVT genom ”högstadiekorridoren” på skolan Kronan i Trollhättan. Korridoren har tidigare bara synts för allmänheten på övervakningsbilder från den 22 oktober. Det var då den maskerade Anton Lundin Petterson gick här, efter att ha attackerat tre personer, på väg mot en fjärde. Det skulle bli Wahed.

SVT2 21.45 ikväll: SVT:s dokumentär om Kronan – ett år efter morden

Höggs i magen

Wahed Kosa hade gått på grundskolan Kronan i ungefär ett år förra hösten. Han hade lämnat krigets Syrien med delar av sin familj och försökte finna sig till rätta i den nya tillvaron. Föreställningen att landet bara bestod av människor födda där och att svenska var det enda språket som talades fick han snart omvärdera. Han hittade vänner och lärare som talade arabiska, samtidigt som han närmade sig det svenska språket. Han tror att hans brutna svenska gjorde att han blev attackerad.

Just den torsdagen, den 22 oktober 2015, hade han SO när det knackade på dörren. När ingen annan än han hörde gick han för att öppna. Utanför stod en maskerad man, med hög musik strömmande från en högtalare, fäst i hans bälte.

– Vem är du, frågar Wahed.

Svaret blev ett svärdhugg mot magen.

TV: Så rörde sig mördaren inne på skolan

Panik i klassrummet

Han trodde att det var ett Halloween-skämt. Det gjorde inte ens särskilt ont, men sedan såg han blodet. Med kraft han inte visste att han hade stängde han dörren och fick ta emot ytterligare slag med svärdet.

När han vände sig mot läraren och klassen trodde inte heller de att det var på riktigt. Men när han drog upp sin tröja för att visa såret såg de. Panik utbröt.

Med hjälp av lärare fick han vård i ett intilliggande rum tills gärningsmannen var oskadliggjord och ambulanssjukvårdare kunde ta honom till sjukhus.

– Jag trodde att jag skulle dö, jag var inställd på det.

Hur mådde du sen?

– Jag var rädd att bli attackerad igen. På sjukhuset drömde jag hela tiden att han skulle komma tillbaka och slå min familj. Jag blev rädd, för jag kunde inte göra någonting.

TV: Se elevernas egna bilder från attacken

”Kommer aldrig att glömma det”

Det tog flera veckor innan kroppen läkte såpass mycket att Wahed Kosa kunde återvända till skolan. Där togs han emot med värme av klasskamraterna och inte minst av sin lärare Juha Väisänen, som höll i lektionen när attacken ägde rum.

– Jag var jättetacksam när jag hörde att det inte hade hänt något, att min elev hade klarat sig. Eftersom det var mitt klassrum och mitt ansvar.

Men med att vara tillbaka i skolan kom tankarna igen. Wahed Kosa berättar att han varje dag tänker på de tre som dog och för sitt inre ser de kroppar som låg i skolans cafeteria när han bars ut på bår.

– Jag kommer aldrig att glömma det. Inte för att jag skadat min kropp, utan för att jag har förlorat tre vänner. Tre snälla människor.

”Finns bra och dåliga människor”

Efter attacken har Wahed Kosa börjat träna intensivt. Sex dagar i veckan, gym och thaiboxning. I början så var det gärningsmannen han såg framför sig. Då slog han hårdare och efteråt blev han lugn.

– Nu kan jag inte göra det längre, jag slår för hårt då och jag vill inte skada mina vänner, säger han och syftar på sina sparringpartners under boxningskvällarna i källarlokalen i Lextorp.

Det senaste året har han vuxit och synen på landet som han lever i sedan två år tillbaka har förändrats.

– När jag kom till Sverige trodde jag att det inte fanns rasism i här. Men efter Anton så vet jag att det är som i mitt land. Det finns bra och dåliga människor.

Läs också: Så hedrar Trollhättan offren på ettårsdagen

Läs också: Hon fotograferades med mördaren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet