SSU:s ordförande i Borås, Amadou Sanneh, är med och anordnar minnesstund för årsdagen av Utøya. Foto: Privat/Tore Meek/TT

Minnesstund för offren på Utøya i Borås

Publicerad

Under lördagen håller ungdomar från socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, en minnesstund i Borås på årsdagen efter massakern på Utøya.

Det var sex år sedan uppgifterna började strömma in om ett bombattentat mot regeringsområdet i Oslo. En bilbomb detonerade utanför regeringens högkvarter i huvudstaden. Norsk polis kunde senare bekräfta att åtta personer omkommit och flera skadats. 

Tog sig till ön

Attentatet hade i sig varit en sorg och en katastrof men det skulle inte sluta där. En och en halv timma senare befann sig attentatsmannen Anders Behring Breivik på båten M/S Thorbjørn på väg till Utøya där det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF höll sitt traditionsenliga sommarläger. 

Han lyckades ta sig dit förklädd som polis och väl på plats började han samla en folkmassa kring sig. Då tog han upp vapen och började skjuta.

Anders Behring Brevik greps en dryg timme senare. Vid det laget hade han lyckats döda 69 personer på ön. 

Många minns dagen

Sen den dagen har Utøya levt i mångas minnen, inte minst socialdemokraternas ungdomsförbund som har starka kopplingar till AUF. Många av deras medlemmar har också besökt ön efter dådet för att försöka ta in det som hände. En av dem är SSU:s ordförande i Borås Amadou Sanneh.

– Man känner sig väldigt ledsen när man är där. Det är så tyst nu. Men det börjar komma fler människor och det är på gång, säger han till SVT Nyheter Väst.

Minnesstund under lördagen

Klockan 17 under lördagen uppmärksammar SSU Borås händelsen med en minnesstund i Arbetarrörelsens hus i Borås. Minnesstunden kommer att ha filmvisning, tal och samtal men också workshops. Stunden är öppen för allmänheten.

– Det är den och vi har också bjudit in flera andra ungdomsförbund i Borås, säger Amadou Sanneh.

Fakta: Anders Behring Breivik

  • Anders Behring Breivik har efter domen 2012 suttit isolerad i fängelset. Först på Ila-anstalten utanför Oslo och de senaste åren på högsäkerhets-anstalten i Skien ca 15 mil söder om Oslo.
  • På förmiddagen den 22 juli 2011 åkte han till regeringskvarteren i Oslo i en skåpbil lastad med en bomb gjord av konstgödsel. Den bomben dödade 8 personer och flera skadades allvarligt samtidigt som ett helt kvarter förstördes vid detonationen.
  • Han åkte därefter ut till ön Utöya där arbeiderpartiets ungdomsavdelning hade sitt årliga sommafirande. Utklädd till polis låtsades han vara där på grund av attentatet i Oslo och lyckades ta sig över till ön.
  • Väl på ön började han besinninglöst skjuta de människor han stöter på. De flesta han dödar är ungdomar i tonåren. Totalt dödar han 69 människor på ön den dagen och flera av de som överlevde har fortfarande allvarliga skador efter attacken.

Hälften av offren på Utöya under 17 år

• Sammanlagt 77 människor dödades av Anders Behring Breivik i Oslo och på Utöya den 22 juli 2011.

• I Oslo dödades åtta människor av den sprängladdning Behring Breivik lät detonera i regeringskvarteren.

• Nio personer skadades allvarligt och runt 200 lindrigt.

• På Utöya dog 67 människor av dödande skott medan två personer dog genom drunkning och fall.

• Ungefär hälften, 34 av dödsoffren, var mellan 14 och 17 år gamla.

• 22 offer var mellan 18 och 20 år

• Sex personer var mellan 21 och 25 år.

• Endast sju av dödsoffren på Utöya var över 25 år.

• 33 personer träffades av Breiviks beskjutning utan att dö av skadorna.

Åtalet mot Anders Behring Breivik TT/NTB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.