Foto: SVT/TT

Brottsligheten minskar i Bergsjön

Publicerad

Brottsligheten har minskat med 41 procent i Bergsjön sedan 2014. Enligt polisen är det bland annat tack vare kameraövervakning och patrullering av särskilt utsatta platser.

Bersjön är ett av de områden i Sverige som betecknas som särskilt utsatta områden med hög brottslighet och social utsatthet. Men enligt polisen är trenden på väg att vända.

– Mellan september förra året och fram till april i år har narkotikabrott, skadegörelse och våldsbrott gått ner med 41 procent, jämfört med samma period 2014, säger Christian Nylén, kommunpolis i lokalpolisområde Storgöteborg Nordost.

Riktade insatser mot kriminella nätverk

Enligt polisen beror förändringen på att man gjort flera riktade insatser. Exempelvis handlar det om patrullering av särskilt utsatta platser, kameraövervakning och riktade insatser mot personer i kriminella nätverk.

Fler väktare i området

Efter att en ordningsvakt misshandlades på Rymdtorget i Bersjön förra året har bostadsbolagen också upphandlat fler väktare i området, vilket polisen anser har fått en positiv effekt.

– När vi ser siffrorna är det utifrån alla åtgärder som vi sammanlagt gjort i stadsdelen. Det visar också hur svårt polisarbetet är och att det finns ingen enskild insats som kan ge resultat. Fler måste samverka, säger Christian Nylén.

Hur ska ni göra för att hålla i den här trenden?

– Det gäller att ha fortsatt hög närvaro och finnas där för medborgarna. Att man inte bara lutar sig tillbaka och är belåten.

Hur trygg kan man vara i Bergsjön i dag?

– Man kan absolut vara trygg. Brottsligheten minskar och med det hoppas vi att tryggheten ökar. Men vi måste fortsätta jobba framåt.

Vad tror du att andra stadsdelar kan lära av Bergsjön?

– Man ska komma ihåg att det finns ingen universallösning, och varje stadsdel har sin egen problembild. Men det gäller att lyssna på medborgarna och arbeta därefter. I vårt fall har det handlat om ökad närvaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.