Stefan Pettersson inspekterar en gunga på en lekplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lekplatsinspektör Stefan Pettersson visar vilka fel som kan leda till dödsolyckor. Foto: SVT

Här finns farorna på lekplatsen: ”Man kan få strypskador”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fel på lekplatser Göteborg som anmäls av allmänheten ser ut att minska i år. Men fortfarande hittas många allvarliga fel, i Göteborg närmare bestämt 82 förra året.

– Man kan få strypskador, man kan dö helt enkelt, säger kommunens lekplatsinspektör Stefan Pettersson. 

Starta klippet för att se lekplatsinspektör Stefan Pettersson visa vilka fel som kan leda till dödsolyckor.

År 2019 sjösatte Göteborgs stad en satsning på ökad säkerhet på kommunens lekplatser med säkerhetsbesiktning varje år istället för vartannat. Sedan dess har det skett en minskning både antalet fel som hittas av kommunens inspektörer och anmäls av allmänheten minskat. 

– Vi har överlag en bättre status. Vi har både rustat upp lekplatser och åtgärdar även mindre fel snabbare nu så att de aldrig ska bli större skador eller risker, säger Lena Jakobsson, enhetschef på stadsmiljöförvaltningen.

”Kan aldrig få noll fel”

Under 2021 anmälde allmänheten 592 fel på lekplatser i Göteborg. Hittills i år är samma siffra 177. Samtidigt ser det ut som att antalet allvarliga fel, så kallade a-fel, som kommunens lekplatsinspektörer hittar minskar: från 92 år 2019 till 20 hittills i år när knappt hälften av kommunens lekplatser besiktigats. 

– Noll fel kan vi nog aldrig få. Förr eller senare dyker det upp ett slitage, en planka lossnar. Det kan vara tillfälligheter som gör att det blir ett a-fel, säger Stefan Pettersson, lekplatsinspektör. 

Enligt stadsmiljöförvaltningen har det inte inträffat några allvarliga olyckor på någon av Göteborgs lekplatser på mycket länge, och man har ingen uppgift om när det senast skedde. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.