Foto: TT

Missade hyreskostnader för Heden under Rid-Em

Publicerad

Under EM hölls tävlingar i dressyr och fyrspann på Heden. Men hyreskostnaderna för att hålla till på Heden fanns inte med i budgeten.

– Jag förutsatte att alla komponenter var med, säger Gotevents vd Lotta Nibell.

Ett par månader har gått sedan Rid-Em i Göteborg i augusti och fakturor för kalaset börjar nu dimpa ner hos Gotevent.  Det är andra kommunala bolag och förvaltningar i staden som kräver betalt för kostnader de haft under evenemanget.

En av fakturorna rör hyran av Heden, dit publiken bjöds in för att gratis ta del av dressyrtävlingar och fyrspannstävlingar. Idrotts- och föreningsförvaltningen har fakturerat Gotevent drygt en miljon kronor i hyreskostnader. Parkeringsbolaget kräver i sin tur 2,2 miljoner kronor för att de upplåtit parkeringsplatsen vid Valhalla och därmed förlorat cirka 100 000 kronor om dagen i inkomstbortfall.

Hyreskostnad saknas i budget

Totalt är det kostnader på närmare 3,5 miljoner kronor som helt saknas i budgeten för Rid-EM, något som Göteborgs-Posten var först med att skriva om.

– Hur skulle jag veta att det saknades, säger Lotta Nibell, vd för Gotevent upprört när Svt Nyheter ringer upp henne för en kommentar.

Hon hänvisar frågorna till styrelseordförande Bettan Andersson (V), som genom sin sekreterare låter hälsa att hon inte är tillgänglig.

När vi då ringer upp Lotta Nibell igen, förklarar hon att hon som nytillträdd vd 2014 och med 400 evenemang om året, inte kunde genomlysa budgeten för Rid-EM i detalj.

– Det är omöjligt för mig att gå ner på den nivån, säger Lotta Nibell.

Men hur kunde ni missa att det saknades pengar i budget för hyra av Heden? 

– Budgeten var lagd sen tidigare och när jag tillträdde förutsatte jag att alla komponenter var med, säger Lotta Nibell.

Trodde ni att det skulle vara gratis?

– Jag kan inte svara på vad de som satte budgeten trodde och inte, säger Lotta Nibell.

Extern granskning ska göras

Det står redan klart att Rid-Em blir en dyr historia för göteborgarna. Prognosen pekar på ett underskott på 55 miljoner kronor. Total budget för evenemanget låg på 66 miljoner kronor. Lotta Nibell menar att hon med facit i hand har insett att hon borde ha larmat om att budgeten var undermålig.

– Man kan titta på andra mästerskap, som friidrotts-VM, där var budgeten tre gånger så stor. Jag ångrar att jag inte satte ner foten, säger Lotta Nibell.

Efter miljonförlusterna kommer nu externa granskare att göra en genomlysning av hur arrangerandet av Rid-Em har hanterats. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.