Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Grafik

Misstanken: Styrde knarkhandel över hela Sverige – från Vänersborg

Uppdaterad
Publicerad

Ligan ska ha handlat med hundratals kilo droger – och kopplas till höstens våldsvåg i Sverige. Nu kan SVT avslöja att polisen misstänker en vänersborgare i 25-årsåldern för att ha styrt verksamheten, som kopplas till mc-gänget Bandidos.

Enligt polisen har knarkligan varit en stor aktör inom droghandeln i Sverige. Man har handlat med stora partier och sålt till andra nätverk, både inom Sverige men också i Finland och Norge.

Totalt nio personer är häktade misstänkta för inblandning i ligan, flera av dem har kopplingar till mc-gänget Bandidos. Men det är en Vänersborgare i 25-årsåldern som pekas ut som huvudman i nätverket.

– Några är medlemmar i Bandidos eller underklubbar, några är transportörer och en person har smugglat in narkotikan till Sverige. De har haft olika roller, säger spaningsledaren Per Björkman.

– Man har tagit in eller köpt stora mängder narkotika. Sen har man sålt i nästa led i Sverige men också Norge och Finland.

Polisen: Kan påverka våldsutvecklingen

Exakt hur länge nätverket ska ha köpt och sålt droger vill polisen inte säga i dagsläget. Men allt eftersom har knarkligan klivit fram som en allt viktigare spelare i den undre världen.

– Vi har sett att det här nätverket har fått en betydande roll i Fyrbodal men också regionalt och internationellt kopplade till de grova våldsbrott som varit i Sverige, säger spaningsledaren Per Björkman.

Nu väntar en omfattande utredning innan åtal kan väckas. Men polisen menar att det här kan påverka våldsutvecklingen i Sverige.

– Helt klart har detta varit en centralt nätverk för narkotikaförsäljningen i Sverige. Helt klart kommer det ha stor påverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.