Foto: TT

Efter polisattacken – häktad för våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man häktades idag efter tumultet då en polis knivskars i Borås tidigare i veckan.

Den 18-årige mannen misstänks dock inte vara den som höll i kniven. Istället häktas han på sannolika skäl misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Häktningen rör även en misstänkt misshandel från i höstas.

Ytterligare en man, en 21-åring, begärdes häktad för våldsamt upplopp samt våld mot tjänsteman, men där ansåg Tingsrätten inte det fanns tillräcklig bevisning för att häkta honom på sannolika skäl.

Den äldre av mannen misstänktes tidigare för försök till mord. Men det anser åklagaren nu vara fel.

– När vi gått igenom de uppgifter vi har så har vi kommit fram till att det inte verkar vara han som har haft någon kniv, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt.

Åklagaren hävdar dock att 21-åringen ska ha dock angripit en av poliserna och sparkat så att hon föll till marken.

– Sedan när hon kommer upp blir hon knivhuggen.

Det var i tisdags som en polispatrull attackerades av ett gäng på Hässleholmen i Borås på tisdagskvällen. Poliserna ryckte ut efter larm om att ungdomar höll på att smälla raketer vid en fotbollsplan, men efter att patrullen kom till platsen attackerades de av en knivbeväpnad person.

Förnekar brott

Den person som ska hållit i kniven ska alltså inte vara varken 18- eller 21-åringen. I nuläget är ingen gripen för försök till mord. Om utredningen visat vem som höll i kniven vill Ove Jäverfelt inte kommentera.

– Vi jobbar vidare på att hitta gärningsmannen. Där går det framåt, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt.

Både 18- och 21-åringen skall, enligt åklagaren, ingått i den folkmassa som satte sig upp mot poliserna på det sätt som krävs för att det ska bli våldsamt upplopp.

Den yngre mannen ska, enligt åklagaren också sparkat på en polis. Eftersom polisen hade skyddsväst resulterade inte sparken i någon smärta. Därför handlar det, enligt åklagaren, om försök till våld mot tjänsteman. Båda männen förnekar brott.

När det gäller övriga som deltog i upploppet hyser åklagaren goda förhoppningar om att hitta dom.

– De som deltog hoppas vi kunna finna. Där går utredningen också framåt, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

knivattack mot polis i Borås

Mer i ämnet