Räddningstjänst jobbar med bränderna på den gamla Smälterydsanstalten utanför Sätila. Foto: Joakim Eriksson

Misstänkt brandattentat mot asylboende i Sätila

Uppdaterad
Publicerad

Tre byggnader har satts i brand Smälteryd, i närheten av Sätila utanför Borås på lördagmorgonen. Det handlar om en anstalt som just nu byggs om till asylboende.

Larmet om att den före detta kriminalvårdsanstalten Smälteryd stod i brand kom vid 7:30-tiden på morgonen. Enligt Borås Tidning är den gamla anstalten tänkt att göras om till boende för upp till 150 asylsökande flyktingar.

Några asylsökande flyktingar har ännu inte flyttat in i den gamla anstalten. Totalt rör det sig om ett 20-tal ställen där det har brunnit och totalt tre av anstaltens byggnader är drabbade. Skadorna är inte särskilt omfattande och enligt polisen pågick släckningsarbetet fortfarande vid nio-tiden på morgonen.

– Någon har försökt att sätta eld, det finns altså flera brandhärdar. Men det har liksom inte brunnit ned utan bara tagit sig i ytterpanelen, säger Hans Lippens, presstalesman för polisen region väst.

Han vill dock inte kommentera om det finns misstankar om att branden kan ha varit en riktad attack mot den gamla anstalten.

– Jag kan inte bekräfta det. Anläggningen är för närvarande helt tom, och det här är rubricerat som mordbrand alternativt grov mordbrand, säger Lippens till SVT Nyheter Väst.

Vad tror ni då det finnas för motiv bakom att sätta eld på en nedlagd anstalt?

– Det är en väldigt bra fråga.

Ingen person ska ha skadats i branden. Hela anläggningen spärrades av under lördagsmorgonen, och under en teknisk undersökning kommer att genomföras på platsen under dagen.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.