Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Misstänkt farligt föremål i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort område spärrades av och flera byggnader evakuerades efter att ett misstänkt farligt föremål hittades hängandes på dörren till Nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg under tisdagen.

Det var strax före klockan 08 på tisdagsmorgonen som polisen skickades ut på ett larm gällande ett misstänkt farligt föremål i Johanneberg i Göteborg.

När polisen kom till platsen hittades en påse hängandes på dörren till Nationella sekretariatet för genusforskning. Strax efter klockan 10 hördes en hög smäll inifrån det avspärrade området i Johanneberg.

Enligt uppgifter från räddningstjänsten var detonationen kontrollerad.

Även polisen kunde bekräfta att man skjutit av föremålet. Materialet från det misstänkt farliga föremålet kommer under dagen att omhändertas av tekniker för att analyseras vidare.

Särskild händelse

Händelsen rubriceras som grovt olaga hot och polisen har under förmiddagen gått upp i en särskild händelse.

Ett område på 150 meter spärrades av i Johanneberg och det har under tisdagsförmiddagen varit stort pådrag i området i form av bland annat Nationella bombskyddet.

Skola utrymd

Flera intillliggande fastigheter har utrymts i samband med händelsen. Bland annat Vasaskolan, som ligger vid det avspärrade området har fått utrymma en av sina byggnader.

– Vi har fått utrymma högstadiet och de elever som fanns där har gått gå in i den byggnad där mellanstadiet går, sa Matilda Stålbert, rektor på Vasaskolan, tidigare.

Flera vägar har stängts av i samband med händelserna. Enligt polisen berörs Viktor Rydbergsgatan, Lennart Torstenssonsgatan, Olof Wijksgatan, Ekmansgatan och Terrassgatan i stadsdelen Johanneberg.

Västtrafik meddelar att busslinje 18 påverkas av avspärrningarna och att linjen leds om via Vidblicksgatan till Bergsprängaregatan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer