En del av avgångshallen på Landvetters flygplats utanför Göteborg har utrymts och spärrats av, sedan ett misstänkt föremål hittats. Foto: Adam Ihse,TT

Misstänkt föremål på Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt föremål hittades i avgångshallen på Landvetter flygplats. Under natten konstaterades att väskan inte innehöll något farligt, skriver nyhetsbyrån TT.

Bombskyddsgruppen, som undersökte väskan som hittades vid informationsdisken, har kunnat konstatera att den inte innehöll något farligt föremål.

”Ingen brottsmisstanke finns och polisen kommer att häva avspärrningarna och avsluta sin insats i området”, rapporterar polisen, enligt TT.

Spärrade av

En del av avgångshallen spärrades av och tömdes på folk enligt Tommy Nyman, polisens presstalesperson. Strax före midnatt var det fortfarande avspärrat på platsen.

– Vad det är för föremål pratar vi inte om, våra bombtekniker är på väg att undersöka föremålet.

Även incheckade på våning två evakuerades, uppger polisen. Först spärrades ett område på 75 meter av och sedan utökades avspärrningarna till 200 meter.

”Spår av sprängämnen”

– Det var en kvarglömd väska som hittades vid informationsdisken i ankomsthallen. Vi gjorde en kontroll som vi alltid gör och väskan visade indikationer av spängämnen vid en spåranalys, säger Swedavias presschef Anders Porelius till SVT Nyheter Väst, och berättar att de larmade polisen vid 20.30.

Ovanför informationsdisken ligger säkerhetskontrollen, och på grund av avspärrningarna fick även den utrymmas.

Någon prognos om hur länge avspärrningarna kommer att gälla finns inte. Det misstänkta föremålet ska undersökas på plats.

Har bombgruppen dykt upp på flygplatsen än?

– Vi berättar inte det av säkerhetsskäl, hur och var och när bombgruppen gör saker, säger Tommy Nyman, presstalesperson polisens region Väst.

Polisens bombtekniker är på plats. Foto: TT

Finns det något annat som kan ge indikationer på spängämnen när man gör sådana här spårtester?

– Som jag vet så finns det annat som kan göra det, men det betyder inte att det är så i det här fallet.

Ingen gripen

Enligt polisen finns det inget hot riktat mot Landvetter flygplats i samband med det misstänkt farliga föremålet.

Kontrollerar ni övervakningsfilmer för att se vem som lämnat föremålet?

– Det är något som vi kontrollerar i den förundersökningen som kommer att bedrivas om det visar sig att det är ett farligt föremål, säger Tommy Nyman.

Polisen uppger att de inte har någon misstänkt och ingen är gripen.

Fick inte komma av planet

Charlotte Bergqvist kom med ett plan från Stockholm när flygplatsen precis utrymdes.

– Först sa de att inte någon skulle få komma av och det var lite jobbigt när de sa det från cockpit, för man tänkte: herregud hur länge ska vi bli fast här?

Budapestresenärer kommer inte iväg

Det sista planet som skulle lyfta från Landvetter för dagen, det som skulle avgått 21.55 till Budapest, hölls kvar på marken, enligt presschefen på Swedavia.

LÄS MER: Theresa skulle flyga till Budapest – fick utrymma

Foto: SVT

Kontakta oss på SVT Nyheter – mejla tipsaoss@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.