Misstänkt manipulation av försörjningsstöd i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Felaktiga utbetalningar har upptäckts i Uddevalla kommun. Nu misstänker man manipulation av försörjningsstödet, som ska ha pågått i flera år. 1,7 miljoner fattas och kommunen har inlett en process för att avskeda en anställd.

Det var på  tisdagen som Uddevalla kommun, via ett pressmeddelande, meddelade att felaktiga utbetalningar upptäckts i kommunens system för utbetalningar av försörjningsstöd. Enligt interna kontroller har det förekommit regelbundna utbetalningar under en fyra år lång period.

Totalt rör det sig om cirka 1,7 miljoner kronor.

– Detta är oerhört sällsynt. Anledningen till att vi ser det först nu beror framförallt på att utbetalningarna gömts i andra ansökningar och att det rör sig om flera utbetalningar på mindre summor, säger Björn Segelod, säkerhetschef i Uddevalla kommun.

Anställd misstänks

Den misstänkte personen har tagits ur tjänst och kommunen har inlett en process för avsked av kommunanställd. Vidare utredning om brott har överlämnats till polisen och en extern firma har påbörjat en granskning av kommunens interna system.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.