Inte mindre än tre bränder fick släckas vid ett äldreboende i Bengtsfors under natten mot tisdagen. Polisen utreder misstänkt mordbrand. Foto: Svante Olsson/räddningstjänsten Bengtsfors

Misstänkt mordbrand vid äldreboende i Bengtsfors

Uppdaterad
Publicerad

Brandkåren ryckte vid midnatt ut till en brand vid ett äldreboende i Bengtsfors.

Branden kunde släckas, men det var inte första gången som det brunnit vid äldreboendet under kvällen.

– Det känns lite olustigt, säger Svante Olsson, insatsledare i beredskap vid räddningstjänsten i Bengtsfors.

Det var totalt tre bränder som blossade upp under måndagskvällen och natten mot tisdag. Den första åkte räddningstjänsten ut på för att släcka.

En kort stund senare brann det igen, men då släcktes branden av personalen på äldreboendet. Den andra branden har uppstått vid en annan del av äldreboendet.

Den tredje branden uppstod vid samma ställe och då ryckte räddningstjänsten ut igen.

Det var inte stora bränder, menar insatsledare i beredskap Svante Olsson. Men det är var de brann som är det farliga, menar han.

– Ett sopkärl som brinner vid en husvägg är ju bra förutsättningar för att en brand ska spridas, säger han.

Inget liknande den senaste tiden

Han berättar också att det var en larmanordning som gjorde att man kunde upptäcka den tredje branden, annars vet man inte vad som hade kunnat hända.

Har ni varit med om liknande bränder under den senaste tiden?

– Nej inte alls, så det här känns lite olustigt, säger Svante Olsson.

Tekniker är kallade till platsen

Polisen har upprättat tre anmälningar gällande mordbrand, och polisens kriminaltekniker kommer att undersöka platsen under tisdagen. Räddningstjänsten har samma beredskap som vanligt efter nattens händelser.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med äldreboendet som ska se över vilka rutiner och strategier som behövs för dagen efter nattens händelser.

– Jag åkte direkt till äldreboendet för att se hur personalen hade det, och vad som hänt. Vi ska träffas inom krisledningsgruppen i kommunen och se hur vi går vidare med det här. Det viktigaste för oss är tryggheten för de boende och personalen och anhöriga,  säger Lena Gartman som är kommunens socialchef.

Ingen kom till skada under nattens händelser, skriver Bengtsfors kommun i ett meddelande på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.