Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen i Västra Götaland. Foto: SVT

Misstänkt för mordet på Marie Johansson i tygbutik förekom inte i utredning

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som nu misstänks för mordet på Marie i sybehörsbutiken i Göteborg 2005 har inte förekommit i utredningen tidigare. 

– Det kom som en blixt från klar himmel, säger Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen i Västra Götaland, om beskedet från NCF.

Anders Eriksson har under flera år haft mordet på Marie Johansson på sitt bord. Genom åren har de topsat uppåt 700 kvinnor i jakt på mördaren. I fredags fick de till slut det oväntade beskedet att NFC fått en träff vid en så kallad registertopsning. En kvinna som är misstänkt för ett annat brott matchade dna från sybehörsmordet. Dessutom stämmer hennes fingeravtryck med de som säkrades på brottsplatsen. 

– Det är så klart som det bara kan vara. Det kan bara vara den aktuella kvinnan som har begått brottet, säger Anders Eriksson. 

Svensk medborgare 

Kvinnan, som nu är i 35-årsåldern, har inte förekommit i utredningsmaterialet hittills, något som annars är vanligt vid kalla fall. I nuläget vill vare sig Anders Eriksson eller åklagare Ulrika Åberg berätta något mer om kvinnan än att hon är svensk. 

– Det enda jag kan säga är att den här kvinnan då var folkbokförd i Sverige och att hon även i dag är folkbokförd i Sverige och är svensk medborgare, säger Anders Eriksson.

Får inte förhöra henne

Eftersom brottet är preskriberat, på grund av att kvinnan bara var 17 år vid mordtillfället och därmed faller under ett undantag i preskriptionslagen, har polisen ingen möjlighet att ens ta in henne på förhör i nuläget. 

– Nu kommer vi fundera över det här och lyfta eventuella frågeställningar. Vi har ingen anledning att hasta fram beslut. Sen kommer vi på sikt att ta till oss lärdomar kring det här och fundera på om vi hade kunnat göra något annorlunda. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.