En kvinna är misstänkt. Foto: svt

Misstänkta kvinnans mörka förflutna: Attackerade polis

Uppdaterad
Publicerad

Missbruk, tvångsvård och småbrott. Den kvinna i 40-årsåldern som nu misstänks för att ha rövat bort en bebis i Göteborg förekommer på en lång rad punkter i belastningsregistret. På onsdagen anhölls kvinnan skäligen misstänkt för människorov. Kvinnan nekar till brott och hennes advokat uppger att hon inte haft uppsått till brott.

En sexmånaders flicka försvann under tisdagseftermiddagen utanför en förskola på Hisingen i Göteborg. Bebisen hittades välbehållen efter en stor sökinsats en och en halv timme senare. I närheten grep polisen en kvinna i 40-årsåldern, som vid gripandet på tisdagseftermiddagen var alltför narkotikapåverkad för att höras av polis. Under onsdagen kunde man hålla inledande förhör med kvinnan och senare meddelade åklagare att hon anhållits skäligen misstänkt för människorov, den lägre misstankesgraden.

Kvinnans förflutna ger en bild av en person med både missbruks- och psykiska problem. När förvaltningsrätten beslutade att hon skulle tvångsvårdas 2013 enligt lagen om vård av missbrukare (LVM) bedömde domstolen att kvinnan utsatte sin fysiska och psykiska hälsa för stor fara och kunde skada sig själv allvarligt.

Dömd för snatteri och stöld

Sedan dess har hon dömts för en lång rad mindre brott, som snatterier och butiksstölder. Hon har även dömts för hot och våld mot tjänsteman, efter att hon attackerat två kvinnliga poliser som kommit hem till henne efter ett larm om ett lägenhetsbråk.

Enligt kvinnans advokat Hans Billeskans, som uttalar sig i tidningen Aftonbladet, så förnekar kvinnan brott. Hon har enligt advokaten inte haft uppsåt till någon brottslig gärning.

Kvinnan omhändertogs på nytt 2017 efter att hon dömts för flera snatterier. Då skrev förvaltningsrätten att risken var stor att hon skadade sig själv eller någon närstående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.