Foto: TT

Misstänkte mördaren lämnade avskedsbrev

Uppdaterad
Publicerad

En handling som påminner om ett självmordsbrev har hittats vid en husrannsakan i den misstänkte gärningsmannens bostad efter skolattacken i Trollhättan. Där framgår att det är utlänningar som är målet för attacken, uppger polisen.

Mannen som gick till attack i en skola i Trollhättan i går var beväpnad med ett stort svärd och en stor och mycket kraftig kniv. Det uppger polisen vid en presskonferens i dag.

I en bil som tros tillhöra gärningsmannen, som påträffades i närheten av skolan, har polisen hittat slidan till det svärd som användes i attacken.

”Utlänningar är målet”

Vid en husrannsakan i den misstänkte gärningsmannens bostad hittade polisen en handskriven handling, ett slags självmordsbrev, som klart pekar på att attacken var planerad och ett hatbrott.

– Det är en handling som han har upprättat och där framgår det att det är utlänningar som är målet och att Sverige kanske inte borde ta emot så många, säger förundersökningsledare Thord Haraldsson till SVT Nyheter.

I handlingen framgår det klart att gärningsmannen var ensam i planeringen av gärningen.

Marscherar genom korridorerna

Kameror som var uppsatta har fångat hur mannen ”marscherar med sina tillhyggen” genom korridorerna och också stannar och hälsar och skojar med elever, berättar polisen.

– De som haft mörk hy har blivit utsatta för angrepp. Han har även mött sådana som har ljus hy och de har inte blivit angripna, säger förundersökningsledare Thord Haraldsson vid presskonferensen.

Klädseln pekar åt nazism

På frågan om man kan säga något mer om gärningsmannens klädsel svarar Thord Haraldsson: ”Det pekar åt nazism”.

Haraldsson fick vid presskonferensen också frågan om skolan valts ut för att många barn från andra länder finns där.

– Det kan inte jag svara på men man kan ju misstänka, svarade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet