Mitt i julruschen: Soppkök till behövande Foto: SVT/Per Johansson

Mitt i julruschen: Soppkök till behövande i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Många stressar förbi med händerna fulla av kassa. Sista helgen före jul är det trångt på gatorna i centrala Göteborg när viktiga klappar ska inhandlas. Men det finns människor som har ännu viktigare funderingar – hur man ska bli mätt för dagen.

Bredvid Stora teatern är ett tält uppsatt. Där hålls en värmande linssoppa klar för de som behöver.

– Vi vill uppmärksamma att det finns de som går hungriga i vår stad och att vi alla kan göra något för att ingen ska behöva nekas grundläggande behov, säger Mansoor Ahmed som är ordförande i Ahmaddiya muslimska ungdomsförbundet och arrangör av soppköket.

400 portioner soppa

Efter bara några timmar har man delat ut fler än 400 portioner av bröd och soppa. Till de som inte vågar sig fram har man haft med sig soppa och lämnat fram. Det är första gången som ungdomsförbundet har öppnat upp ett soppkök, men man ser att behovet är stort.

Det är flera personer som köar, men få vill prata om varför.

– Jag vill inte synas på bild och vill inte att någon ska veta att jag går till ett soppkök, säger en äldre man som vill vara anonym när han får sin portion och hastar vidare.

– Alla måste hjälpas åt och vi vill skapa en gemenskap bland alla människor, speciellt nu i juletider som är en högtid där man ska tänka på andra, säger Mansoor Ahmed.

Inga politiker kom

Det var en anledning till att man också bjöd in flera politiker från Göteborg att vara med – men ingen kom.

– Det känns förstås väldigt tråkigt när vi tycker att det här är en viktig fråga. Jag har inte fått något besked om varför de inte är här, säger Mansoor Ahmed samtidigt som han lämnar ifrån sig ytterligare en portion med linssoppa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer