Se vår reporter testa fängelseliv Foto: SVT

Mobil fängelsecell på torget i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det egentligen att sitta i ett svenskt fängelse? Hur ofta får man vara utomhus? Är det randiga kläder med siffror som gäller och är det möjligt att få wifi på rummet? Kriminalvården är just nu ute på turné för att svara på frågor och slå hål på myter…

Kriminalvårdens rullande utställning är just nu uppställd i Borås. Tanken är att allmänheten ska komma på besök och inte bara prata kriminalvård, utan också uppleva den.

I utställningstrailern finns en autentisk fängelsecell som ska ge en känsla av hur det är att vistas i ett fängelse. Inredningen kommer från Kumlaanstalten. Det handlar dels om att slå hål på myter, men också om att rekrytera personal.

– Människor har fel bild av kriminalvården och söker sig kanske därför inte till oss, konstaterar Marita Gustafsson som arbetar som informatör.

En bild är väl att det är farligt att jobba inom kriminalvården?

– Ja, men där kan jag säga att det är mer otäckt att gå ut en vanlig helgkväll på torget i Borås än att arbeta som kriminalvårdare. På jobbet så vet vi ju vilka som sitter där, och vi vet att vi kan få hjälp om något skulle hända. Det vet du inte på stan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.